Eerste Kamerverkiezingen 1999

Source: Parlement.com.

Op 25 mei 1999 kozen de Provinciale Staten i een nieuwe Eerste Kamer i. De drie regeringspartijen behaalden een kleine meerderheid: 38 zetels. Verlies was er vooral voor VVD en D66. GroenLinks was met een verdubbeling van het zeteltal de grote winnaar. De ouderenpartij verdween uit de Senaat.

Contents

  1. Uitslag
  2. Gekozenen

1.

Uitslag

Partij

1999

1995

verschil

VVD i

19

23

-4

CDA i

20

19

+1

PvdA i

15

14

+1

D66 i

4

7

-3

GroenLinks i

8

4

+4

GPV i/RPF i

4

2

+2

SGP i

2

2

0

SP i

2

1

+1

OSF i

1

1

0

AOV i

0

2

-2

2.

Gekozenen

De VVD-lijst werd net als in 1995 geleid door Eerste Kamervoorzitter Frits Korthals Altes i. Hij werd op de lijst gevolgd door de oud-ministers Ginjaar i en Wiegel i, door vicefractievoorzitter Van den Broek Laman Trip i en door de oud-bewindslieden Van Eekelen i en Dees i. Tot de nieuwgekozen leden behoorden de hoogleraren Heleen Dupuis i en Uri Rosenthal i.

Bij het CDA was Hannie van Leeuwen i de lijstaanvoerder, gevolgd door oud-minister Gerrit Braks i. Op nummer drie was vicevoorzitter van het CDA Tineke Lodders i de hoogste nieuwkomer. Op plaats vier stond oud-minister Ernst Hirsch Ballin i. Andere nieuwkomers waren oud-staatssecretaris René van der Linden i, de hoogleraren Dölle i, Bemelmans-Videc i, De Jong i en Woldring i en oud-secretaris-generaal Lemstra i.

Lijstaanvoerder van de PvdA was hoogleraar Geertje Lycklama à Nijeholt i. Op de lijst stonden verder de kopstukken Thijs Wöltgens i, Elske ter Veld i en Erik Jurgens i. Nieuwkomers waren Ed van Thijn i, Johan Stekelenburg i en Frits Castricum i. De Statenleden in Gelderland brachten via voorkeurstemmen twee Gelderse leden in de Senaat: Ton Doesburg i en Rudy Rabbinge i.

Bij D66 waren de oud-bewindslieden Jan Terlouw i, Winnie Sorgdrager i en Jacob Kohnstamm i de nieuwkomers. Zij stonden op de lijst achter lijsttrekker Eddy Schuyer i.

Bij GroenLinks bleef Wim de Boer i lijstaanvoerder. Nieuwkomer was op plaats drie advocate Dianne de Wolff i. Zittend senator Tom Pitstra i was na een voorkeursactie alsnog op een hogere (verkiesbare) plaats gezet.

De gezamenlijke lijst van RPF en GPV werd opnieuw aangevoerd door RPF-senator Egbert Schuurman i. Kars Veling i bleef de hoogste GPV-kandidaat. Bij de SGP werden de senatoren Holdijk i en Van den Berg i herkozen.

Bij de SP was de verkiezing van de 19-jarige Driek van Vugt i opmerkelijk. Hij werd samen met lijstaanvoerder Bob Ruers i gekozen.

Voor de OSF kwam Marten Bierman i in de Senaat, die eerder al lid was voor een samenwerkingsverband van regionale partijen en De Groenen.

Overzicht

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de gekozenen.

 

Meer over