Kritiek op coronabeleid tijdens eerste grote lijsttrekkersdebat

Tuesday, February 9 2021, 13:27

DEN HAAG (PDC i) - In Den Haag vond gisterenavond het Noordelijke Lijsttrekkersdebat, het eerste verkiezingsdebat in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart, plaats.

De aanwezige lijsttrekkers waren Geert Wilders i (PVV), Gert-Jan Segers i (ChristenUnie), Lilian Marijnissen i (SP), Lilianne Ploumen i (PvdA) en Jesse Klaver i (GroenLinks). Mark Rutte i (VVD), Sigrid Kaag i (D66) en Wopke Hoekstra i (CDA), de lijsttrekkers van de drie grootste coalitiepartijen, vergaderden op dat moment in de ministerraad. Zij lieten zich vervangen door Kamerlid Sophie Hermans i (VVD), D66-fractievoorzitter Rob Jetten i en Kamerlid Pieter Omtzigt i (CDA).

De hardnekkige problemen waar de noordelijke provincies mee te maken hebben vormde de insteek van het debat, al grepen de partijleiders de kans om hun belangrijkste campagnepunten in de verf te zetten. Zo bekritiseerde SP-leider Marijnissen het beleid van de kabinetten-Rutte op vlak van betaalbaar wonen, en had GroenLinks-leider Klaver het over een betere klimaataanpak.

Ook de aanpak van de coronacrisis - 'te laat en te langzaam' volgens PvdA-leider Ploumen - leverde kritiek op van de oppositieleiders. CDA-kopstuk Omtzigt verdedigde dat beleid namens het kabinet en nam het op voor CDA-minister Hugo de Jonge i (Volksgezondheid).

Het debat kan teruggekeken worden via Friesch Dagblad, Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant.

Bron: de Volkskrant, Friesch Dagblad, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant