Europa Vandaag: Raad Concurrentievermogen bespreekt 30 jaar interne markt

Thursday, March 2 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Europa building Open Day
Bron: The Council of the European Union

Raad Concurrentievermogen bespreekt 30 jaar interne markt

Vandaag zullen de bevoegde ministers in de Raad Concurrentievermogen i ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van de interne markt spreken over de productiviteit en het concurrentievermogen van deze interne markt op lange termijn. Namens Nederland zal minister van Economische Zaken en Klimaat i Micky Adriaansens i aanwezig zijn.

Daarnaast zullen de ministers proberen tot gezamenlijke standpunten te komen over een verordening voor het verzamelen en delen van gegevens over kortetermijnverhuur van accomodatie en over een herziening van een uit 2002 afkomstige richtlijn over de verkoop op afstand van financiële diensten aan consumenten.


 
Vlaggetjes van VS en EU op een tafel
Bron: Europese Unie, 2016, foto: Cristof Echard

Dombrovskis bezoekt Washington

Eurocommissaris Valdis Dombrovskis i (Handel) zal vandaag de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen en Handelsvertegenwoordiger Katherine Tai ontmoeten in Washington. Daarnaast zal hij deelnemen aan het evenement 'Transatlantic Trade and Cooperation in Times of Global Turmoil', georganiseerd door het American Enterprise Institute.

Het bezoek volgt na wat recente spanningen tussen de Europese Unie i en de Verenigde Staten over het handels- en concurrentiebeleid. De afgelopen maanden is de EU bezig geweest om een tegengewicht te vormen voor de zogeheten Inflation Reduction Act (IRA), het pakket belastingvoordelen en subsidies waarmee president Joe Biden i de Amerikaanse industrie steunt om de groene transitie te versnellen. Dit plan zou Europese bedrijven verleiden de EU te verlaten voor de Verenigde Staten. De Europese Commissie i reageerde met het Green Deal Industriële Plan, dat met een versoepeling van de staatssteunregels de vergroening van Europese industrieën moet ondersteunen.


 
Paul-Henri Spaakgebouw (PHS) in Brussel
Bron: © Kevin Bergenhenegouwen

In gesprek met de VN over Israël en Palestina

De EP-Subcommissie Mensenrechten i (DROI) krijgt vandaag bezoek van de onafhankelijke internationale onderzoekscommissie van de Verenigde Naties i over de bezette Palestijnse gebieden in Israël, inclusief Oost-Jeruzalem. Deze bijeenkomst is ter voorbereiding van het werkbezoek van DROI aan Palestina en Israël, en vindt plaats in een context van oplopende spanningen tussen de twee gebieden.

De subcommissie heeft als belangrijkste taken het toezicht houden op de uitvoering van het EU-mensenrechtenbeleid en het beoordelen van de effecten van dit beleid. Eén van de manieren waarop DROI probeert verbeteringen op dit gebied te organiseren is door middel van werkbezoeken aan partnerlanden.


En verder...

... bezoekt voorzitter van de Europese Commissie i Ursula von der Leyen i vandaag Stockholm, waar zij zal dineren met premier Kristersson i en de Europese Rondetafel van Industriëlen (ERT).


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

2 maart

Raad van Ministers

Raad Concurrentievermogen

2 maart

Europese Commissie

Dombrovskis bezoekt Washington

2 maart

Europees Parlement

Vergadering DROI

2 maart

Europese Commissie

Von der Leyen bezoekt Stockholm