Europa Vandaag: Eurocommissarissen ook onderdeel van de TikTok-generatie?

Tuesday, January 10 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Een telefoon die alles kan

Eurocommissarissen ook onderdeel van de TikTok generatie?

Een vlucht van Singapore naar Brussel om over TikTok te praten, en dat met vertegenwoordigers van de Europese Commissie i. De hoogste baas van het hyper populaire social media platform, Shou Zi Chew, moet eraan geloven. Hij gaat namelijk in gesprek met Eurocommissarissen Margrethe Vestager i (Mededinging, digitalisering), Ylva Johansson i (Binnenlandse Zaken), Vera Jourova i (Waarden en Transparantie) en Didier Reynders i (Justitie).

Zijn de functies van Eurocommissarissen toonaangevend voor de meeting? Over de inhoud van de bijeenkomst is dusver weinig bekend. Wel werd eind november duidelijk dat de Commissie onderzoek naar TikTok is gestart. De redenen voor dit onderzoek zijn zorgen over de databescherming van TikTok-gebruikers en gerichte reclame aan minderjarigen.

Wist je dat de Senaat van de Verenigde Staten unaniem heeft gestemd voor het verbieden van TikTok op de werktelefoons van overheidsfunctionarissen? Iets met spionage... De Nederlandse overheid wacht het Europese onderzoek nog even af, niet kunnen TikTokken in de plenaire zaal zou ook wel een beetje balen zijn.


 
Sigrid Kaag during the meeting
Bron: European Commission

Tweede Kamercommissie van Financiën stuurt Kaag voorbereid op stap

Over een week is het zover, de eerste Raadsvergadering van 2023. De Eurogroep zal het jaar aftrappen op 16 januari. Om Sigrid Kaag i goed voorbereid op stap te sturen, houdt de vaste Tweede Kamercommissie voor Financiën i vandaag een schriftelijk overleg over de laatste ontwikkelingen.

Sinds de laatste ministertop is het eurogebied natuurlijk uitgebreid met Kroatië. Ook zal de commissie Kaag inlichten over het Nederlandse standpunt over de digitale euro, eurozone i aanbevelingen, begrotingszaken en hoe het ervoor staat met het Stabiliteits- en Groeipact i.

Verder 'te behandelen' zijn de afgelopen Raad Ecofin van 6 december, (een goede evaluatie komt Kaag volgende week uiteraard van pas), de EU-jaarbegroting van 2023, en het 'herfstpakket Europees Semester', wat neerkomt op een reflectie van hoe de coördinatie van het economisch beleid de laatste maanden van 2022 verliep. Tot slot zal ook het Griekse verzoek om de tweede betaling uit het Europese coronaherstel-potje i te ontvangen worden gewogen.


En verder...

Zijn Charles Michel i en Ursula von der Leyen i vandaag te gast op het hoofdkantoor van de NAVO vanwege een ceremoniele reden met gewichtige lading. Om 11u ondertekenen Von der Leyen en Stoltenberg, Secretaris-generaal van de NAVO, opnieuw de verklaring van samenwerking EU-NAVO. In 2018 werd deze samenwerking voor het eerst ondertekend in Warsaw.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

10 januari

Europese Commissie

Bezoek van Shou Zi Chew, CEO van TikTok

10 januari

Tweede Kamer

Commissie Financiën

10 januari

EU - NAVO

Ondertekening verklaring van samenwerking