Een veilige plek bieden voor iedereen

Source: E.M. (Esther-Mirjam) Sent i, published on Thursday, January 27 2022.

We worden de afgelopen dagen overspoeld met het nieuws rond seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij The Voice. Het is een heftig schandaal met vele slachtoffers en het is niet nieuw. Sinds #MeToo is er terecht veel meer aandacht voor dit thema. Ook bij de PvdA.

Machtsmisbruik komt op vele manieren voor en betreft niet alleen seksuele intimidatie. Het gaat ook om mensen die met opzet gehinderd worden in hun carrière, die doelbewust genegeerd, gediscrimineerd en uitgesloten worden, die uitgescholden worden of fysiek aangevallen. Hoewel de aandacht nu vooral uitgaat naar het schandaal bij The Voice weten we dat het op meer plekken voorkomt.

We moeten daarom voorkomen dat we na een mediastorm weer overgaan tot de orde van de dag. Organisaties moeten er alles aan doen om een veilige omgeving te zijn. Dat geldt bij uitstek voor onze mooie vereniging. Daarom hebben we bij de PvdA voor iedereen die daar behoefte aan heeft vertrouwenspersonen (vertrouwenspersoon@pvda.nl) en als je iets is overkomen, kun je dat melden bij de klachtencommissie (klachtencommissie@pvda.nl). We kijken momenteel wat er nog verder verbeterd kan worden om het slachtoffers makkelijker te maken om te melden.

Alles goed regelen met beleid, protocollen en commissies is echter niet voldoende. Een veilige omgeving staat voorop. Waarin we ons vrij voelen om elkaar aan te spreken op fout gedrag. Waarin we voorkomen dat mensen misbruik maken van hun machtsposities. Waarin we niet vergoelijken en wegkijken als we er weet van hebben. Het is mijn diepste wens dat de PvdA een veilige plek biedt voor iedereen die in onze mooie partij actief is. Dat is een verantwoordelijkheid voor alle leden en daar moeten we samen keihard aan werken.

Lees hier meer over dit thema en wat de PvdA eraan doet.