Tweede Kamer bespreekt uitkomst Europese top met premier Rutte
29 mei 2013, debat - De Kamer spreekt met premier Rutte2 over de uitkomst van de laatste Europese top. De woordvoerders stellen vooral vragen over de hervorming van het systeem voor CO2-uitstoot, de aanpak van belastingontduiking en de extra EU-bijdrage van 500 miljoen die Nederland moet betalen.
Tijdens de Europese Raad3 van 22 mei spraken de Europese regeringsleiders onder meer over het belang van de voltooiing van de interne Europese energiemarkt. Voor het tegengaan van gesjoemel met belastingen werd gediscussieerd over de noodzaak tot automatische uitwisseling van inkomensgegevens. De Raad besloot dat ook na 2014 iedere EU-lidstaat een Eurocommissaris4 blijft leveren. Die lijn is onhoudbaar, zegt Van Bommel5 (SP): "De papierberg zal blijven groeien." Verheijen6 (VVD) voegt eraan toe dat de groei van de Europese Commissie effectief bestuur "bijna onmogelijk" maakt.
Diverse fracties vragen naar het Europese systeem voor CO2-uitstoot
Servaes7 (PvdA) en Pechtold8 (D66) willen weten hoe het staat met het aanpakken van de problemen met het Europese emissiehandelssysteem voor CO2-uitstoot. Van Bommel vindt dat er sneller actie moet worden ondernomen. De bal ligt bij de Europese Commissie, zegt premier Rutte, maar Nederland blijft aandringen op versterking van het systeem. Wat gebeurt er met lidstaten die hervorming van de Europese energiemarkt in de weg zitten?, vraagt Verheijen. Lidstaten moeten EU-richtlijnen uitwerken in nationale wetgeving, antwoordt Rutte. Eventueel kunnen zij daar via een juridische procedure toe worden gedwongen.
Uitwisseling van inkomensgegevens moet belastingontduiking aanpakken
Belastingontduiking kost Europa jaarlijks 1000 miljard euro. Omtzigt9 (CDA), Pechtold en Servaes vragen aandacht voor de positie van Oostenrijk en Luxemburg in de discussie over automatische uitwisseling van inkomensgegevens. Zullen zij daadwerkelijk hun bankgeheim opgeven? Het is goed nieuws dat de principiële bezwaren van Oostenrijk en Luxemburg zijn weggenomen, verklaart premier Rutte. Hij zegt wel dat het "spannend" blijft, omdat er nog geen definitief onderhandelingsresultaat is.
De extra EU-bijdrage van 500 miljoen blijft voor onvrede zorgen
Nederland moet dit jaar 500 miljoen extra aan Brussel betalen om de Europese begroting sluitend te krijgen. Na de Europese Raad is daar geen verandering in gekomen. Wat gebeurt er met de motie-Verheijen waarin stond dat premier Rutte daar een stokje voor moest steken?, vragen Pechtold, Omtzigt en Madlener10 (PVV). Verheijen benadrukt dat het kabinet tegen de extra EU-bijdrage moet blijven strijden. Rutte zegt dat hij dit zal doen, maar dat hij ook de Nederlandse belangen voor de toekomst wil veiligstellen.
De Kamer stemt op 4 juni over de ingediende motie.
Read more ...
- 1.Tweede Kamer
- 2.Mark Rutte (1967) is sinds 1 oktober 2024 secretaris-generaal van de NAVO. Hij was van 14 oktober 2010 tot 2 juli 2024 minister-president en minister van Algemene Zaken. Sinds 2006 was hij politiek leider van de VVD. In 2006-2010 was de heer Rutte fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Hij was van 17 juni 2004 tot 28 juni 2006 staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap belast met wetenschapsbeleid, beroepsonderwijs en studiefinanciering. Daarvoor was hij bijna twee jaar staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid belast met onder andere volksverzekeringen, bijstand en arbeidsomstandigheden. De heer Rutte was eerder voorzitter van de JOVD en manager bij een werkmaatschappij van Unilever.
- 3.The European Council brings together EU leaders to set the EU's political agenda. It represents the highest level of political cooperation between EU countries.
- 4.Een Eurocommissaris is één van de 27 leden van de Europese Commissie en heeft als taak het behartigen van het algemeen belang van de Europese Unie. Iedere commissaris heeft een eigen portefeuille. Een aantal Eurocommissarissen zijn tevens vicevoorzitter van de Commissie.
- 5.Spraakmakend buitenland-woordvoerder van de SP in de Tweede Kamer, die zich met veel verve in debatten over vredesmissies en Europese zaken mengde. Toonde grote betrokkenheid bij de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en maakte zich sterk voor de Palestijnse zaak. Speelde verder in 2005 een prominente rol bij het verzet tegen de Europese Grondwet en was pleitbezorger van een onderzoek naar de Nederlandse steun aan de Amerikaanse inval in Irak. Was voor hij in 1998 Kamerlid werd docent Nederlands en Engels en beleidsmedewerker van de SP-fractie in de Tweede Kamer. Daarnaast was hij, als eerste SP'er, gemeenteraadslid in Amsterdam.
- 6.VVD-politicus, die al jong raadslid en daarna wethouder in Venlo, gedeputeerde van Limburg en waarnemend partijvoorzitter was en die in 2012 een prominente rol als Tweede Kamerlid leek te gaan spelen. Nam begin 2015 echter ontslag na in opspraak te zijn gekomen over ten onrechte bij de provincie gedeclareerde uitgaven en de voorlopige conclusie van de VVD-commissie integriteit dat zijn handelswijze in strijd was geweest met het integriteitskader van de VVD. Werd in oktober 2015 echter gerehabiliteerd. Was als Tweede Kamerlid woordvoerder Europese zaken. Na zijn vertrek schreef hij een biografie van VVD-senator Harm van Riel. In 2023 was hij waarnemend burgemeester van Etten-Leur en nu is hij dat in Wijdemeren.
- 7.In Oss geboren PvdA'er, die een internationale georiënteerde loopbaan in 2012 afwisselde met het Tweede Kamerlidmaatschap. Hij werkte als beleidsadviseur bij Buitenlandse Zaken en was onder werkzaam op de Nederlandse ambassade in Londen. Als voormalige diplomaat woordvoerder buitenlandse zaken van de PvdA-fractie, die als rustig en gedegen bekendstond. Maakte zich sterk voor een Europees wapenexportbeleid. Sinds 1 oktober 2018 is hij algemeen directeur van Oxfam Novib.
- 8.Alexander Pechtold (1965) was in 2006-2018 fractievoorzitter en politiek leider van D66. Hij was sinds november 2006 Tweede Kamerlid. De heer Pechtold was verder van 31 maart 2005 tot 3 juli 2006 minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Hij is opgeleid als kunsthistoricus en werkte onder andere bij een veilinghuis. Van 1997 tot 2002 was hij wethouder in Leiden. Vanaf eind 2002 tot 2005 was hij voorzitter van D66. en in de periode 2003-2005 burgemeester van Wageningen. De heer Pechtold was enige jaren woordvoerder Europese zaken en onderwerpen rond het koninklijk huis. Verder was hij voorzitter van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties. Per 1 november 2019 werd hij algemeen directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.
- 9.Pieter Omtzigt (1974) was met korte onderbreking vanaf 3 juni 2003 tot en met 13 mei 2025 lid van de Tweede Kamer. Vanaf 2023 was hij partijleider van het door hem opgerichte Nieuw Sociaal Contract, waarmee hij twintig zetels haalde. Voordien was hij lid van de CDA-fractie, die hij verliet na langdurig aanhoudende frictie. Stond bekend als 'dossiervreter', vooral in de toeslagenaffaire. Zette zich als econometrist verder veel in voor onderwerpen als pensioenen en belastingen. Was daarnaast actief in de Raad van Europa, namens welke hij een schandaal in Malta blootlegde. Trad in 2025 terug, nadat het na meerdere pauzes niet gelukt was te herstellen van een burn-out.
- 10.Barry Madlener (1969) was a member of the European Parliament from 14 July 2009 to 20 September 2012 as an independent member. He took seat in Parliament on behalf of the Netherlands.