Bewoners Diamantbuurt klagen!

Source: M. (Mark) Rutte i, published on Wednesday, September 30 2009, 3:14.

Beste Hyvers,

Jullie hebben het misschien al gehoord, de bewoners van de Diamantbuurt in Amsterdam klagen. Niet over de criminaliteit die hun buurt nog steeds onveilig maakt, niet over het feit dat deze criminelen met een kopje thee op het rechte pad worden gebracht in plaats van met scherpe maatregelen, nee, de buurt klaagt (of beter gezegd: één bewoner klaagt) dat ik hun buurt in een filmpje heb genoemd.

Ik zal even uitleggen waar het over gaat.

In een filmpje voor Zendtijd Politieke Partijen heb ik de Diamantbuurt enige tijd geleden als voorbeeld genoemd van een buurt die wordt geterroriseerd door een kleine groep criminele Marokkaanse jongeren. Bewoners voelen zich onveilig, winkeliers klagen over overlast, en het stadsbestuur grijpt onvoldoende in.

Wat de VVD betreft worden deze jongeren hard aangepakt. Het kan immers niet zo zijn dat buurtbewoners moeten verhuizen omdat het stadsbestuur aan de kant van de hufters, en niet aan die van de helden gaat staan.

Ik ben natuurlijk blij dat de bewoner die bezwaar maakt tegen het noemen van zijn buurt, zich daar blijkbaar inmiddels beter thuis voelt dan een paar jaar geleden. Maar laten we niet net doen of de problemen voorbij zijn. Vele bewoners van dezelfde wijk voelen zich nog net zo onveilig. De Marokkaanse criminelen zijn nog net zo actief. Kort geleden werden nog vier criminelen uit dezelfde buurt veroordeeld voor een overval op een juwelier. En dat is niet het enige incident.

Wat ik wil, is dat dit soort jongeren worden opgezocht, van de straat gehaald, en gestraft voor hun criminele daden. Geen kopjes thee, geen geitenwollensokkengesprekken, maar desnoods gedwongen hulp in het gezin om verder ontsporen te voorkomen.

Dat lijkt mij niet iets om voor aangeklaagd te worden wegens smaad. Ik hoef niet geprezen te worden, maar misschien dat deze mijnheer de energie die hij nu in mij steekt, beter in zijn wijk kan steken. Dan zal hij zien dat er, ondanks zijn eigen kennelijk positieve ervaringen, nog een hele, hele hoop te doen is om buurten in Nederland die dit probleem hebben, veiliger te maken. Daar zal ik voor blijven vechten.

Mark Rutte