Oud-CDA-Tweede Kamerlid Peter Oskam nieuwe Griffier Tweede Kamer

Tuesday, December 12 2023, 15:35

DEN HAAG (PDC i) - Peter Oskam i wordt de nieuwe Griffier van de Tweede Kamer. De Tweede Kamer stemde vandaag over de aanstelling van Oskam, nadat het oude presidium i van de Tweede Kamer hem op 4 december voor had gedragen als nieuwe Griffier. Oskam was in 2012-2016 Tweede Kamerlid voor het CDA en is sinds januari 2016 burgemeester van Capelle aan den IJssel.

Oskam begon zijn loopbaan als officier van justitie en was daarna rechter en vicepresident van de rechtbanken in Arnhem en Amsterdam. Verder was hij onder meer scheidsrechter in het betaald voetbal.

Nu de Tweede Kamer met zijn benoeming heeft ingestemd, wordt Oskam op 19 december beëdigd. Hij volgt dan Geert Jan Hamilton i op, die waarnemend Griffier is sinds het voortijdige vertrek van Simone Roos i in 2022. Oskam is het eerste oud-Kamerlid dat Griffier wordt. In 1888 werd wel een Griffier (J.D. Veegens i) Tweede Kamerlid.

De griffier neemt een belangrijke plek in in de Tweede Kamer. Hij geeft leiding aan de organisatie van de Tweede Kamer. De griffier werkt nauw samen met de nog te kiezen Kamervoorzitter.

Bron: Tweede Kamer, NRC