Tweede Kamer spreekt waardering uit voor kritisch rapport PEGAS

Friday, April 14 2023, 10:45

DEN HAAG (PDC i) - De conclusies van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen worden breed gesteund door de Tweede Kamer, maar de Kamer is ook kritisch op zichzelf. Zo blijkt uit de debatten van woensdag en donderdag over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Groningen i dat eind februari is uitgekomen.

De commissie concludeerde onder meer dat de belangen van de Groningers stelselmatig zijn genegeerd en dat geld verdienen boven veiligheid ging.

Diverse Kamerleden benoemden dat de betrokken kabinetten de Kamer onvoldoende hebben geïnformeerd over de gaswinning in Groningen, maar ook had de Kamer zelf meer alert moeten zijn. 'Laten we het zeggen zoals het is: de Tweede Kamer heeft gefaald', zo sprak Sandra Beckerman i (SP i).

Naar aanleiding van deze enquête, maar ook de parlementaire ondervraging Kinderopvangtoeslag i is door een aantal oppositie partijen een motie ingediend voor het instellen van een tijdelijke commissie zelfreflectie, om voorstellen te doen om de controlefunctie van de Tweede Kamer te versterken.

Sommige partijen hadden van de enquêtecommissie al harde politieke oordelen willen horen over de verschillende kabinetten en de premier Rutte zelf. Enquêtevoorzitter Tom van der Lee i (GroenLinks i) benadrukte dat het niet de taak van de commissie was om politieke oordelen te vellen. Over de rol van het kabinet, en voorgaande kabinetten, zal naar verwachting in mei gedebatteerd worden. Eerst komt het kabinet zelf met een reactie op het rapport.

Bron: NOS, NRC