Europa Vandaag: begrotingsspook, EP in de bres voor Poolse vrouwen en de deadline van Orbán

Thursday, November 17 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
House destroyed by food in Jemelle
Bron: European Commission

Begrotingsspook waart rond en overstromingen opgerakeld

Nadat het onderwerp nog maar een paar dagen van tafel was, blijkt het begrotingsspook toch nog rond te waren in de Brusselse vergaderzalen en commissiekamers. De Raadsformatie i ECOFIN i en leden van het Europees Parlement i kwamen maandag via het bemiddelingscomité i tot een compromis over de EU-begroting van 2023. Het Parlement en de Raad hebben nu veertien dagen de tijd om de begroting formeel goed te keuren.

Vandaag is het de beurt aan de begrotingscommissie i van het Europees Parlement om zich over het gesloten compromis te buigen. De commissieleden stemmen daarbij over nog eens een zestal andere onderwerpen. Van aanvullende maatregelen voor Oekraïne tot het Europese ecosysteem voor halfgeleiders, voor ieder wat wils.

Saillant: er wordt ook gestemd over de inzet van middelen uit het Solidariteitsfonds van de EU voor bijstand aan landen die in 2021 te maken hadden met natuurrampen. Zo mogen Limburgse bewoners en bedrijven hopen op extra gelden na de nietsontziende overstromingen van vorig jaar.


 
President Tusk visits Poland
Bron: The Council of the European Union

Parlementscommissies in de bres voor Poolse vrouwen?

Sinds januari 2021 is er een zeer strenge abortuswet van kracht in Polen i. Zo is abortus niet meer toegestaan bij ernstige afwijkingen van de foetus, waardoor vrouwen verplicht worden om te bevallen van baby's zonder overlevingskans.

De Poolse regering trok zich niets aan van massale straatprotesten, waarin ook voormalig voorzitter van de Europese Raad i, Donald Tusk i, meeliep. Hoewel de EU niet de bevoegdheid heeft om zich te bemoeien met abortuswetgeving in lidstaten sprak het Europees Parlement zich fel uit tegen de wetgeving.

Ook mensenrechtenorganisaties als Amnesty International spraken hun bezorgdheid uit over de gevaren voor de rechten en gezondheid van vrouwen. D66 i-Europarlementariër Samira Rafaela i riep de Europese Commissie i eerder op om vrouwenorganisaties in Polen te steunen.

Rafaela zal vandaag aanwezig zijn bij een gezamenlijke vergadering van de commissies LIBE i (burgerlijke vrijheden) en FEMM i (vrouwenrechten), die debatteren over het feitelijke verbod op abortus in Polen. Springen de Europarlementariërs in de bres voor Poolse vrouwen?


 
Press conference by Viktor ORBAN, Prime Minister of Hungary, on the refugee crisis
Bron: The Council of the European Union

Haalt Orbán zijn deadline?

Van het ene stoute jongetje van de klas naar de andere: Hongarije. De Europese Commissie maakte in september bekend 7,5 miljard euro aan subsidies voor Hongarije op te schorten. De regering van premier Viktor Orbán i wordt op die manier gedwongen maatregelen te treffen tegen corruptie en fraude in het land met EU-geld. De Hongaren kregen drie maanden de tijd om schoon schip te maken om nog kans te maken op de miljardenklapper.

De Hongaren beloofden uiterlijk 19 november met resultaten over de brug te komen. In aanloop naar de evaluatie van de Commissie houden vandaag een aantal rapporteurs van het Europees Parlement een persconferentie waarin ze hun blik werpen op de Hongaarse vooruitgang.

Het Parlement was eerder niet mals in zijn kritiek en verklaarde dat Hongarije niet langer kan worden beschouwd als volwaardige democratie. Europarlementariër Jeroen Lenaers i (CDA i) zei dat Orbán jarenlang "democratische instellingen en de rechtsstaat heeft ontmanteld".


En verder...

Spreekt klimaatkoning Frans Timmermans i een mondiale verzameling van burgemeesters bij klimaattop i COP27 toe over klimaat en de energietransitie.

Vindt er in Praag een economisch forum plaats om samenwerking tussen steden in de Westelijke Balkan en de EU te bevorderen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

17 november

EP-commissie Begroting

 

Compromis over EU-begroting 2023 tussen Raad en Parlement; inzet Solidariteitsfonds voor natuurrampen

17 november

EP-commissies LIBE en FEMM

Gevolgen van het feitelijk verbod op abortus in Polen

17 november

Europees Parlement

Persconferentie over Hongaarse rechtsstaat i

17 november

Europese Commissie (Timmermans)

Spreekt bij COP27 klimaattop over klimaat en energietransitie i

17 november

Westelijke Balkan

Smart Cities Economic Forum i