Europa Vandaag: Eurocommissarissen (digitaal) op Nederlandse bodem

Thursday, October 20 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Mark Rutte

Niet Top

Terwijl de Russische president Vladimir Poetin i flessen drank en aardige brieven heeft uitgewisseld met de Italiaanse politicus Silvio Berlusconi i, buigt de Europese Raad i zich vandaag weer over de oorlog die hij voert in Oekraïne. Diezelfde president Poetin heeft namelijk vier bezette Oekraïense provincies geannexeerd na het houden van schijnreferenda en er wordt vermoed dat hij de Nord Stream-gaspijpleidingen heeft gesaboteerd. Als reactie wil de EU nieuwe sancties tegen Rusland en extra maatregelen om Oekraïne te steunen.

Ook de energiecrisis komt vandaag aan bod tijdens de eerste dag van de Europese Top. De Europese Commissie i heeft een nieuw pakket tegen de hoge energieprijzen gepresenteerd i, die vandaag door de regeringsleiders wordt besproken. Tot nu toe lijken de voorstellen vooral gemengde reacties op te roepen.


 
Europees Parlement
Bron: Wikicommons/David Iliff

Een cultureel perspectief op de oorlog in Oekraïne

In Straatsburg buigen de Europarlementariërs zich ondertussen over een ander onderwerp: niet militaire of economische, maar culturele solidariteit met Oekraïne. Wat kan de EU doen om Ruslands desinformatiecampagne tegen te gaan? En om de Oekraïense culturele en creatieve sector te ondersteunen?

Ook wordt er vandaag in het Europees Parlement gestemd over de ontwerpresolutie voor de aankomende klimaatconferentie (COP27) in Sharm-el-Sheik in Egypte. De resolutie is ingediend door de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid i en bevat onder andere voorstellen voor adaptatie, biodiversiteit en duurzame klimaatfinanciering.


 
Vrachtschip in Rotterdam
Bron: © Hans Nielen

Eurocommissarissen op Nederlandse bodem

Vandaag maken maar liefst twee Eurocommissarissen hun (digitale) opwachting in Nederland. Zo bezoekt Eurocommissaris Urpilainen i (Internationale Partnerschappen) de Rotterdamse haven naar aanleiding van de 'Global Gateway' waar zij onder andere spreekt met minister Schreinemacher i van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Eurocommissaris Didier i Reynders i (Justitie) spreekt via een livestream met de Tweede Kamercommissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over het EU-voorstel voor een richtlijn over Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

20-10-2022

Europees Parlement

Plenaire vergadering

20-10-2022

Europese Commissie

Bezoek Urpilainen Rotterdamse haven

20-10-2022

Europese Commissie en Tweede Kamer

Reynders bij Kamercommissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

20-10-2022

Europese Raad

Dag 1 Europese Top