Europa Vandaag: wat vindt de Eurogroep van de torenhoge inflatie?

Monday, April 4 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Paschal DONOHOE
Bron: The Council of the European Union

Wat vindt de Eurogroep van de torenhoge inflatie?

De Eurogroep i van ministers van Financiën bespreekt in Luxemburg de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De oorlog heeft de inflatie i in de eurozone tot een nieuw recordniveau getild. Sinds de invoering van de euro stegen de prijzen niet zo hard als vorige maand: 7,5 procent hoger dan in maart vorig jaar. In Nederland gaat het zelfs over een stijging van 12 procent.

Verder spreken de ministers over het plan voor een digitale euro i. De ECB i werkt aan een digitale munt, die een stabiel alternatief zou moeten vormen voor cryptomunten als bitcoin. Bovendien zou een digitale euro op termijn als alternatief voor contant geld kunnen dienen. De ministers bespreken specifiek hoe de privacy gewaarborgd kan worden bij de digitale munt.


 
Meisje speelt viool
Bron: © European Union, 2018

Bevordering Europese samenwerking cultuursector

De Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport i bespreekt maatregelen van het subsidieprogramma Creatief Europa i, die de Europese samenwerking in de culturele en creatieve sector moeten bevorderen. Zo moeten interculturele uitwisselingen tussen kunstenaars worden bevorderd.

Verder bespreken de ministers de selectie van de Slowaakse stad Trenčín als Europese culturele hoofdstad i in 2026, en de verschillende acties van de lidstaten en de EU om de Oekraïense culturele sector te helpen.


 
Europees Parlement
Bron: Wikicommons/David Iliff

Plenaire week Europees Parlement van start

De plenaire week van het Europees Parlement i in Straatsburg gaat vandaag van start, en duurt tot en met donderdag. Ook staan er nog vergaderingen van EP-commissies i gepland. Zo spreken de commissies DEVE i en LIBE i over de Europese noodhulp aan Oekraiënse vluchtelingen met Eurocommissaris Binnenlandse Zaken i Ylva Johansson i, en Eurocommissaris Crisisbeheer i Janez Lenarčič i.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

4 april, 13:00-18:00

Eurogroep

Bespreking inflatie en digitale euro

4 april

Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport

Bevorderen Europese samenwerking culturele en creatieve sector i

4 april, 17:00-22:00

Europees Parlement

Plenaire vergadering i

4 april, 19:30-21:00

EP-commissies DEVE en LIBE

Bespreking noodhulp aan Oekraiënse vluchtelingen met eurocommissarissen