CDA: hardere maatregelen nodig in strijd tegen de liquidatiegolf

Source: M.M. (Madeleine) van Toorenburg i, published on Thursday, April 5 2018.

Het CDA wil een stevige vuist maken in de strijd tegen de vreselijke liquidatiegolf die onze hoofdstad teistert. Deze oproep deed CDA woordvoerder Madeleine van Toorenburg tijdens het door haar aangevraagde spoeddebat over de strijd tegen de liquidatiegolf.

Van Toorenburg: ‘Keer op keer worden we opgeschrikt door liquidaties waarbij criminelen elkaar midden op straat onder vuur nemen, soms zelfs voor de ogen van vrouw en kinderen. Toen ik dit debat in januari agendeerde, was net een 17-jarige jongen, stagiair in een Amsterdams buurthuis, vermoord. Als kinderen in buurthuizen onder vuur worden genomen dan denk je dat het dieptepunt bereikt is, maar vorige week lijkt nog een stap verder te zijn gezet met de moord op een onschuldige broer van de onlangs gepresenteerde kroongetuige.’

Het CDA wil, dat er harder wordt opgetreden tegen deze meedogenloze criminelen. De ellende begint bij de hoeveelheid cocaïne die in Nederland in omloop is, onder meer doordat er nog steeds teveel verdovende middelen via de Rotterdamse haven Nederland binnenkomen. Veel aanbod maakt dat de prijs laag is, dus is de concurrentie letterlijk en figuurlijk moordend.

We zien daarnaast dat wapenbezit een groot probleem is. Gelukkig heeft de Tweede Kamer besloten de straffen op het bezit van verboden vuurwapens te verdubbelen, maar wij willen ook dat de politie meer bevoegdheden krijgt om controles uit te oefenen zodat de wapens gevonden worden.

Tenslotte is het belangrijk dat de recherchecapaciteit wordt uitgebreid. Deze staat onder druk. Gelukkig zien we dat de politie successen boekt. Verdachten worden opgepakt en criminelen zijn bereid verklaringen af te leggen. Toch zetten we in op meer rechercheurs om zaken echt grondig aan te kunnen pakken, zodat de grote jongens ook worden opgepakt en niet alleen de gasten die bepaalde klussen klaren.