Kabinet inclusief Verdonk blijft aan; asielbeleid naar Hirsch Ballin

Thursday, December 14 2006, 9:37

Minister Verdonk i blijft minister. Wel zal zij de uitvoering van het asielbeleid overdragen aan haar collega Hirsch Ballin i. Het CDA is namelijk in zijn persoon bereid een gebaar naar de Tweede Kamer te maken door uitgeprocedeerde asielzoekers niet meer uit te zetten als humanitaire redenen zich daartegen verzetten. Het zou dan met name gaan om gezinnen met kinderen. In ruil daarvoor gaat een deel van de Hirsch Ballins portefeuille, te weten jeugdbescherming, preventie en reclassering, naar minister Verdonk.

Dit is de uitkomst van een urenlang crisisberaad van het kabinet. Dit vond plaats nadat de Tweede Kamer in de nacht van dinsdag op woensdag een motie van afkeuring tegen minister Verdonk had aangenomen. Hoewel het voltallige kabinet zich bij monde van minister-president Balkenende i achter de minister schaarde, hebben de CDA-ministers nu een knieval voor de Tweede Kamer gemaakt.

Aanvankelijk leek het er op dat alle VVD-ministers zich uit het kabinet zouden terugtrekken. Zij zijn ook tegen de tegemoetkoming van de CDA-ministers naar de Tweede Kamer. Maar vanwege het landsbelang en de regeerbaarheid van het land blijven zij aan. Complicerende factor is immers dat het kabinet sinds 22 november demissionair i is en ook dat er een kabinetsformatie gaande is.

bron: brief minister-president aan Tweede Kamer


verwant nieuws