KICK OUT ROOFKUNST. KICK OUT ZWARTE PIET.

Source: BIJ1 (BIJ1) i, Tweede Kamerfractie BIJ1 (BIJ1) i, published on Saturday, November 11 2023.

Nederlandse musea staan vol met roofkunst: belangrijke en waardevolle culturele schatten die tijdens de koloniale tijd zijn gestolen door Nederland. BIJ1 heeft hier vandaag tijdens de Grote Indonesië Tentoonstelling in de Nieuwe Kerk aandacht voor gevraagd.

We hebben een boodschap op het gebouw geprojecteerd waarop bezoekers en voorbijgangers konden lezen: Kick out roofkunst, Kick out Zwarte Piet.

Als partij die strijdt voor dekolonisatie, zien wij het teruggeven van roofkunst als een belangrijke stap vooruit. We moeten de schade erkennen die we voormalige koloniën hebben toegebracht door het roven van hun culturele erfgoed en dit herstellen.

Gelijktijdig met onze actie vond vandaag ook de jaarlijkse Sinterklaasintocht plaats, waarbij op verschillende plekken in het land nog steeds de racistische karikatuur van Zwarte Piet te zien is. Net als roofkunst, is ook Zwarte Piet een van de vele uitingen waarin we de erfenis van vierhonderd jaar kolonialisme terugzien.

HERSTEL VAN KOLONIALE SCHADE

Met de excuses van de Nederlandse staat voor het slavernijverleden, is het voor BIJ1 nog belangrijker dat deze gevolgd worden door herstelmaatregelen. Herstel van de schade die is aangericht door eeuwen aan slavernij en kolonialisme, en de eindeloze manieren waarop dit verleden nog altijd doorwerkt in ons heden.

Wij blijven strijden voor het teruggeven van roofkunst dat in Nederlandse handen ligt en het verbieden van alle vormen van blackface.

Jij ook? Kick Out Zwarte Piet heeft demonstraties aangekondigd op 18, 19 en 25 november in verschillende gemeenten waar zwarte piet nog steeds gedoogd wordt. Meld je aan en wees erbij.