Leonie Vestering (PvdD) verlaat Tweede Kamer

Wednesday, September 13 2023, 12:00
gewijzigd

DEN HAAG (PDC i) - Leonie Vestering i (Partij voor de Dieren i) heeft besloten haar functie als Kamerlid per direct neer te leggen. Dat deelde ze gisteren mee aan het einde van haar bijdrage in de Tweede Kamer in een debat over dierziekten. Ze zei "ontzettend geraakt te zijn door de gebeurtenissen in de afgelopen dagen" en "onder deze werkomstandigheden" haar werk als Kamerlid niet langer te kunnen doen.

Vestering verwees in haar aankondiging naar "een interne strijd". De afgelopen dagen kwam naar buiten dat er een open conflict ontstond tussen het bestuur van de PvdD en partijleider Esther Ouwehand i. Ouwehand was sinds juli aangewezen als beoogd lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen in november, maar het partijbestuur wilde een andere lijsttrekker naar voren schuiven. Na een reeks steunbetuigingen aan het adres van Ouwehand en een open brief van lokale bestuurders waarin ze het vertrouwen in het partijbestuur opzeggen, treedt het bestuur van PvdD af. Ouwehand komt alsnog als lijsttrekker op de kandidatenlijst.

In mei van dit jaar verliet Vestering tijdelijk de Tweede Kamer vanwege "werkomstandigheden". Ze werd toen vervangen door Eva Akerboom i en keerde terug in augustus. Vestering zat sinds 31 maart 2021 in de Tweede Kamer.

Bron: Tweede Kamer, NOS