Europa Vandaag: money, money, migratie?

Wednesday, June 7 2023, 8:15

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Johannes Hahn
Bron: European Commission

Wordt er gelet op de centjes?

Eurocommissaris Johannes Hahn i presenteert vandaag de begroting die de Commissie i heeft opgesteld voor 2024. Dit doet hij bij een vergadering met de EP-Commissie Begroting i (BUDG). In een tijd waarin alles duur is en waarbij de EU wordt geconfronteerd met veel onverwachte uitgaven - denk aan de oorlog in Oekraïne - wordt er met een scherp oog naar de begroting gekeken. Na de presentatie van de begroting zullen de lidstaten - in de vorm van de Raad i - er als eerste een blik op werpen en daarna zal ook het Europees Parlement i reageren. Kunnen de verschillende instellingen instemmen met de plannen van de Commissie?

Deze onverwachte uitgaven hebben overigens niet alleen impact op de begroting van dit jaar; ook de meerjarenbegroting i wordt binnenkort onder de loep genomen. Wordt vervolgd dus...


 
Bord immigration office koninklijke marechausse
Bron: Fotograaf: Marijke Farahani-Schoonenboom

Tweede Kamer in debat over het heetste hangijzer

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat met staatssecretaris Eric Van der Burg i over de aanstaande Raad Justitie en Binnenlandse Zaken i. In het bijzonder zal er gedebatteerd worden over een van de hete hangijzers binnen Nederland en de EU: het asielbeleid. Op donderdag en vrijdag komen de EU-ministers belast met migratie samen in Luxemburg in de hoop een stap dichter bij een migratiepact te komen. Al lange tijd is er gesteggel tussen de lidstaten over dit akkoord, dus of dit gaat lukken is nog maar de vraag.

En ook in Nederland staat migratie natuurlijk hoog op de agenda. Minister-president Rutte kreeg afgelopen weekend nog van zijn eigen partij te horen dat hij niet genoeg deed om de hoge aantallen tegen te gaan. Hiervoor is Europese samenwerking cruciaal; alle ogen zijn dus gericht op Brussel.

 

En verder...

...ontvangen Commissievoorzitter Von der Leyen en Eurocommissaris Timmermans Sultan Al Jaber, de voorzitter van de klimaatconferentie COP28.

...wordt er mogelijk een plan gepresenteerd over de instelling van een 'Ethiek-Commissie' voor de Europese instellingen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

7 juni, 18:00

Europees Parlement (BUDG) / Europese Commissie (Hahn)

Eurocommissaris Hahn presenteert de begroting voor 2024 bij EP-Commissie BUDG

7 juni, 12:00-15:00

Tweede Kamer (commissie J&V)

Commissiedebat over de JBZ-Raad van 8 en 9 juni

7 juni

Europese Commissie (Von der Leyen en Timmermans)

Von der Leyen en Timmermans ontvangen Sultan Al Jaber, voorzitter van COP28