Europa Vandaag: gedragsregels voor Europarlementariërs en Hoekstra naar Moldavië

Wednesday, April 19 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement
Bron: The Council of the European Union

Het Reglement van Orde in het Europees Parlement

Vandaag stemmen de Europarlementariërs over de amendementen die zijn ingediend over de wijziging van het Reglement van Orde van het Europees Parlement i. De amendementen hebben vooral betrekking op het vragenuur, het transparantieregister en de Europese Ombudsman i.

Het Reglement van Orde bevat alle interne regels voor het Europees Parlement. In het Reglement zijn ook de gedragsregels voor de Europarlementariërs opgenomen. Zo mogen Europarlementariërs geen nevenfuncties hebben en moeten zij verplicht inzage geven in hun financiële belangen.

Het Reglement van Orde ligt al enkele maanden extra onder de loep. Als reactie op het Qatarschandaal, dat in december 2022 i aan het licht kwam, presenteerde de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola i, een anti-corruptieplan. Het plan bestaat uit veertien punten ter verbetering van de gedragscode voor de Europarlementariërs.


 
Interview met Wopke Hoekstra
Bron: The Council of the European Union

Minister Hoekstra in Moldavië

Minister Wopke Hoekstra i van Buitenlandse Zaken brengt vandaag een bezoek aan Moldavië waar hij spreekt met de Moldavische minister van Buitenlandse Zaken, Nicu Popescu.

Rusland probeert al langere tijd druk uit te oefenen op de Europese kandidaat-lidstaat Moldavië. In het grensgebied tussen Moldavië en Oekraïne, Transnistrië, zijn al jaren Russische 'vredestroepen' aanwezig. Rusland probeert ook via het aansporen van demonstraties in Moldavië i tegen de pro-Europese regering het land te ontwrichten. Ook zou er sprake zijn van het voorbereiden van een Russische staatsgreep in Moldavië i.

Ook wordt vandaag in het Europees Parlement gestemd over de moties die zijn ingediend bij een plenair debat over de uitdagingen voor Moldavië van 14 maart 2023. Later deze week brengt ook de premier van Moldavië, Dorin Recean, een bezoek aan Brussel. Hij spreekt dan met Ursula von der Leyen i, Josep Borrell i en Paolo Gentiloni i.


En verder...

... brengen Ursula von der Leyen i en Charles Michel i een bezoek aan de Noord-Ierse hoofdstad Belfast waar zij een speech geven over de viering van 25 jaar vrede in het kader van het Goedevrijdagakkoord.

...komen de Europese Raad i en de Europese Commissie i met een verklaring over de digitale euro.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

19 april

Europees Parlement

Stemmen Reglement van Orde

19 april

Buitenlandse Zaken

Hoekstra in Moldavië

19 april

Europese Commissie en Europese Raad

Von der Leyen en Michel in Belfast

19 april

Europese Commissie en Europese Raad

Digitale euro