Europa Vandaag: LIBE over veiligheid en Eurocommissarissen in Washington

Thursday, April 13 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Hand op toetsenbord van laptop © Europese Unie 2016, Europees Parlement

Vingerafdruk voor een visa?

Vandaag komt de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken i (LIBE) bijeen. De leden zullen het tijdens deze bijeenkomst onder andere hebben over de aangekondigde aanpassing van het visabeleid van de Verenigde Staten. Vanwege deze wijziging hebben de Verenigde Staten de EU-lidstaten en de Europese Commissie i gevraagd om toegang tot de Europese politiedatabanken waarin vingerafdrukken en foto's zijn opgeslagen. Als de EU-lidstaten geen toegang verlenen, zullen hun burgers vanaf 2027 niet langer zonder visa naar de Verenigde Staten kunnen afreizen.

Daarnaast zullen de commissieleden in de ochtend een presentatie krijgen over de mogelijke impact van maatregelen om kindermisbruik te voorkomen en bestrijden.

Later op de dag staan de Verenigde Staten opnieuw op het programma. De commissie zal het dan hebben over hoe adequaat de bescherming van de EU-VS Data Privacy overeenkomst is, waarmee de bescherming van data van EU-burgers is geregeld wanneer hun gegevens overgedragen worden naar de VS.


 
Vlaggetjes van VS en EU op een tafel
Bron: Europese Unie, 2016, foto: Cristof Echard

De hele handel in Washington

Eurocommissaris voor Handel Valdis Dombrovskis i is vandaag in Washington. Hij heeft daar een afspraak met Katherine Tai, de handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten. Hij zal daarnaast ook onder andere deelnemen aan het evenement Enhancing Financial Stability in an Era of Rising Geostrategic Risk, dat georganiseerd wordt door het World Economic Forum.

Ook Mairead McGuinness i, Eurocommissaris voor Financiële Diensten, Financiële Stabiliteit en Kapitaalmarktenunie, heeft vandaag verschillende afspraken in Washington. Zo zal zij Gary Gensler ontmoeten, de voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Daarnaast zal zij spreken met vertegenwoordigers van de Securities Industry and Financial Markets Association en CEO's van de grootste brancheorganisaties van de VS.


En verder...

... zal de Commissie vervoer en toerisme i van het Europees Parlement (TRAN) de richtsnoeren van de Europese Unie voor de ontwikkeling van het trans-Europees vervoersnetwerk behandelen. Onder dit netwerk vallen onder meer wegen en spoorwegen. De richtsnoeren zetten lijnen uit voor de nodige maatregelen om deze netwerken tot stand te brengen en geven aan waar de prioriteiten liggen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

13 april

Europees Parlement

Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken

13-14 april

Europese Commissie

Valdis Dombrovskis en Mairead McGuinness in Washington

13 april

Europees Parlement

Commissie vervoer en toerisme