Europa Vandaag: een broeierige dag in het Europees Parlement

Wednesday, March 29 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Klimaatverandering
Bron: flickr/ Eric Wüstenhagen

Bijpraten over broeikasgassen in Brussel

Vandaag staat er in het Europees Parlement in Brussel een plenaire vergadering op het programma. De Europarlementariërs spreken elkaar over de regelgeving omtrent stoffen die de ozonlaag aantasten en gefluoreerde broeikasgassen. Voor dit laatste onderwerp treedt de Nederlandse Europarlementariër Bas Eickhout i op als rapporteur. Gefluoreerde broeikasgassen worden onder meer gebruikt in isolatieschuim en airconditioning en dragen net als CO2 bij aan de opwarming van de aarde.

Verder wordt er vanuit de Europese Raad i en de Commissie verslag gedaan van de Europese Raad van afgelopen week en staan de Europarlementariërs stil bij de vijfentwintigste verjaardag van het Goedevrijdagakkoord, dat destijds een einde maakte aan het bloedige conflict in Noord-Ierland.


Kandidaat-lidstaten en potentiële kandidaat-lidstaten - Wikipedia / Kolja21
Bron: Wikipedia / Kolja21

In gesprek met de WB6

Vandaag zal de Tweede Kamercommissie Europese Zaken i in gesprek gaan met diplomaten uit de Westelijke Balkan. Al in 2003 werd aan de landen in de Westelijke Balkan beloofd dat zij ooit zouden mogen toetreden tot de Europese Unie. Twintig jaar later is het zes van deze landen nog altijd niet gelukt te voldoen aan de Kopenhagen Criteria.

Namens de zogeheten 'WB6' zullen diplomaten uit Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië en Servië een bezoek brengen aan Den Haag. Hier zullen ze met de Tweede Kamercommissie spreken over de positie van het Nederlandse parlement op het gebied van het Europese toetredingsbeleid.


 
Zweeds voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2023
Bron: The Council of the European Union

Milieu-meeting in Malmö

Op uitnodiging van het Zweeds voorzitterschap en de Europese Commissie zal er vandaag en morgen in Malmö een bijeenkomst plaatsvinden over zaken gerelateerd aan het milieu. Van elke lidstaat zal er vanuit het ministerie dat zich met dit onderwerp bezighoudt een directeur aanwezig zijn.

Verspreid over de twee dagen zal onder meer discussie gevoerd worden over de regelgeving omtrent verpakkingsmateriaal en over internationale onderhandelingen op het gebied van biodiversiteit. Daarnaast zullen de directeuren op de eerste dag een sorteercentrum voor textiel bezoeken.


En verder...

... spreekt Eurocommissaris Frans Timmermans vandaag via videoconferentie met UEFA-directeur Aleksander Čeferin. De twee hebben al meerdere gesprekken met elkaar gevoerd, zo ook over de betrokkenheid van de voetbalorganisatie bij de Europese Green Deal.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

29-30 maart

Europees Parlement

Plenaire vergadering

29 maart

Tweede Kamer

Commissievergadering Europese Zaken

29 maart

Zweeds voorzitterschap

Europese Commissie

Bijeenkomst EU milieudirecteuren

29 maart

Europese Commissie

Timmermans spreekt met president UEFA