Europa Vandaag: een lange zit bij de voorjaarstop

Thursday, March 23 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Europese Raad
Bron: The Council of the European Union

Voorjaarstop van start

Vandaag en morgen ontmoeten de 27 regeringsleiders en staatshoofden elkaar in Brussel voor de voorjaarstop. De top zal waarschijnlijk een lange zit worden want het is een drukke agenda. De regeringsleiders en staatshoofden gaan met elkaar in gesprek over het economisch beleid en de nationale begrotingsplannen van de lidstaten. Ook wordt het Europese energiebeleid, de Green Deal i en migratie besproken.

Tijdens de lunchvergadering schuift ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties i, António Guterres, aan. Onder het genot van een broodje worden de geopolitieke kwesties en uitdagingen voor de internationale gemeenschap besproken.

Daarnaast keert ook een veelbesproken onderwerp terug op de agenda, de oorlog in Oekraïne. De focus ligt hierbij voornamelijk op het recentelijke besluit van de ministers van Buitenlandse Zaken. Deze week maakten zij bekend dat de EU gezamenlijk munitie gaat inkopen voor Oekraïne. Tijdens dit gesprek schuift de Oekraïense i president Volodymyr i Zelenski virtueel aan.


Eurobiljetten

Europese hoofdaanklager en commissies LIBE en CONT over jaarrapport EOM

De Europese hoofdaanklager Laura Kövesi buigt zich vandaag met de leden van de Commissies van het Europees Parlement i begrotingscontrole (CONT i) en burgerlijke vrijheden (LIBE i) over de activiteiten van het Openbaar Ministerie (EOM i) in 2022.

Het EOM is een vrij nieuwe speler in de EU. In 2017 werd het EOM opgericht en sinds 2021 het actief. Het onafhankelijke openbare vervolgingsorgaan houdt zich bezig met onderzoek en de vervolging van misdaden met betrekking tot fraude en corruptie met geld van de EU. Het doel van het EOM is om de financiële belangen van de EU te beschermen.


En verder...

.... bespreken de commissie LIBE en Eurocommissaris voor Justitie i, Didier Reynders i samen met deskundigen de laatste ontwikkelingen van de rechtelijke macht in Polen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

23 maart

Europese Raad i

Voorjaarstop i

23 maart

Europees Parlement i

Bespreking jaarraport EOM

23 maart

Europese Commissie i

Rechtelijke macht in Polen