Europese Raad, 23-24 maart 2023, Brussels

Atomium in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen
date March 23, 2023 - March 24, 2023
city Brussels, Belgium
location Brussels, Belgium Show location
organisation Swedish presidency of the EU i

Livestreaming

Livestreaming

23 maart 2023

  • 10:30 Aankomsten 1
  • 10:45 Aankomsten 2

24 maart 2023

  • 9:00 Aankomsten 1
  • 9:15 Aankomsten 2

Planning onder voorbehoud

Voornaamste agendapunten

De Europese Raad komt bijeen voor een tweedaagse top in Brussel. Voortbouwend op eerdere bijeenkomsten van de Europese Raad in december 2022 en februari 2023 zullen de EU-leiders spreken over de jongste ontwikkelingen in verband met de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne en de aanhoudende EU-steun voor Oekraïne. Zij zullen ook debatteren over concurrentie­vermogen, de eengemaakte markt en de economie, energie, externe betrekkingen en andere onderwerpen, waaronder migratie.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres zal op de eerste dag aanschuiven voor een werklunch met EU-leiders.

Reactie van de EU op de Russische agressie

Infographic - EU-solidariteit met Oekraïne

Zie volledige infographic

De EU-leiders zullen zich over alle facetten van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne buigen, en ingaan op de blijvende EU -steun aan Oekraïne en zijn bevolking. De leiders spreken in dit verband ook over:

  • verantwoordingsplicht van de daders
  • het opvoeren van de collectieve druk op Rusland
  • het gebruik van bevroren tegoeden voor de wederopbouw van Oekraïne
  • steun om Oekraïne te helpen te voorzien in zijn militaire en defensie­behoeften
  • mondiale voedselzekerheid

Sinds het begin van de Russische oorlog tegen Oekraïne hebben de EU en haar lidstaten ongeveer € 67 miljard beschikbaar gesteld aan Oekraïne en zijn bevolking. Ook hebben zij een ongekende reeks beperkende maatregelen tegen Rusland genomen, met zichtbare gevolgen voor het regime en de economie van Rusland. De EU staat eensgezind achter Oekraïne en blijft dit doen, zolang dit nodig is.

Concurrentievermogen en de eengemaakte markt van de EU

Infographic - 30 jaar eengemaakte markt

Zie volledige infographic

De Europese Raad zal van gedachten wisselen over Europa's langetermijnstrategie om het concurrentie­vermogen en de productiviteit te bevorderen en optimaal gebruik te maken van het potentieel van de eengemaakte markt.

De EU-leiders zullen ook bekijken hoe de economische, industriële en technologische basis van de EU kan worden aangepast aan zowel de groene als de digitale transitie. In dit verband zullen zij een reeks voorstellen bespreken, waaronder:

Economie en handel

De Europese Raad zal een strategische bespreking houden over de geopolitieke aspecten van het handels­beleid van de EU en de hervorming van het EU-kader voor economische governance bespreken.

Ook het Europees Semester 2023 - de jaarlijkse cyclus van coördinatie van het economisch, budgettair, arbeids- en sociaal beleid binnen de EU - wordt besproken. Naar verwachting zullen de EU-leiders hun goedkeuring hechten aan de aanbeveling over het economisch beleid van de eurozone en de jaarlijkse duurzame-groeianalyse 2023.

Energie

De Europese Raad zal, volgend op de bijeenkomst in december 2022, de balans opmaken van de maatregelen om:

  • de hoge energieprijzen aan te pakken
  • de vraag naar gas te verminderen
  • de voorzieningszekerheid aan te pakken
  • de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen geleidelijk stop te zetten

De Europese Raad zal ook de paraatheid en noodplannen voor de komende winter­seizoenen bespreken.

Diversen

Tijdens de Europese Raad van februari hebben de EU-leiders aan de Raad en de Commissie gevraagd om de uitvoering van hun conclusies over migratie te evalueren. De voorzitter van de Commissie en het Zweedse voorzitterschap zullen hier kort verslag over uitbrengen.

Afhankelijk van de actualiteit kan de Europese Raad zich ook nog over andere kwesties van het buitenland­beleid buigen.

Eurotop

In de marge van de Europese Raad zal op 24 maart een Eurotop in inclusieve samenstelling met alle 27 leiders plaatsvinden.


1.

More about...