Europa Vandaag: Nederlandse delegatie op bezoek bij Timmermans en PEGA in Boedapest

Tuesday, February 21 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Environment Council
Bron: The Council of the European Union

Nederlandse delegatie op bezoek bij Timmermans

Eurocommissaris voor de Green Deal i Frans Timmermans i ontvangt vandaag in Brussel een delegatie van vier Nederlandse ministers: Christianne Van der Wal (Natuur en Stikstof), Piet Adema i (Landbouw), Mark Harbers i (Infrastructuur en Waterstaat) en Hugo De Jonge i (Volkshuisvesting). De precieze agenda is niet bekend, zou Timmermans nieuwe Green Deal-plannen hebben?

Minister de Jonge blijft hierna nog even in Brussel en heeft ook ontmoetingen met Eurocommissaris Dubravka Šuica i (Democratie en Demografie) en Eurocommissaris Kadri Simson i (Energie).


 
AIVD onderzoekt de hele wereld

Beschuldigingen van spionage onder de loep

De tijdelijke onderzoekscommissie over het gebruik van Pegasus en soortgelijke spionagesoftware (PEGA) i rondt vandaag een bezoek aan Boedapest af. De Nederlandse Europarlementariërs Jeroen Lenaers i (CDA, EPP) en Sophie in ’t Veld i (D66, Renew) zijn onderdeel van deze delegatie die hier gisteren is aangekomen. Ze zijn in Hongarije om meer te weten te komen over beschuldigingen van misbruik van spionagesoftware gericht tegen journalisten, politieke oppositie en het maatschappelijk middenveld. De EP-leden ontmoeten de leiding van de commissie nationale veiligheid van het Hongaarse parlement en de voorzitter van de nationale autoriteit voor gegevensbescherming en vrijheid van informatie en spreken journalisten en ngo's.

 

En verder...

...zijn ook nog andere EP-commissies deze week op reis. Zo is de EP-commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) van gisteren tot en met morgen op bezoek in Brussel, Calais en Ter Apel om meer inzage te krijgen in de actuele asielsituatie in deze landen.

EP-subcommissie veiligheid en defensie (SEDE) vervolgt vandaag haar bezoek aan Bosnië en Herzegovina om onder andere de veiligheidssituatie daar te bespreken.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

21 februari

Europese Commissie

Frans Timmermans ontvangt Nederlandse ministers i

20 en 21 februari

 

Europees Parlement

PEGA op bezoek in Boedapest

20 tot en met 22 februari

Europees Parlement

LIBE in België, Frankrijk en Nederland

20 tot en met 23 februari

Europees Parlement

SEDE in Bosnië en Herzegovina