Europa Vandaag: Brussel gaat in winterslaap

Thursday, December 22 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Paolo Gentiloni
Bron: European Commission

Gentiloni sluit af

Terwijl de meeste Europarlementariërs, EU-ministers en Eurocommissarissen hun mooiste kersttruien aan het inpakken zijn, is er vandaag nog één man hard aan het werk in Brussel.

Paolo Gentiloni i, Eurocommissaris voor Economie i, belegt een online videoconferentie met de ministers van Financiën en de voorzitters van de centrale banken van de G7 i-landen.

Afgevaardigden van de rijkste industrielanden zullen samen met de Eurocommissaris nog een laatste keer dit jaar de economische gevolgen van de energiecrisis i en het beteugelen van de inflatie bespreken.

Volgens de officiële agenda is Gentiloni dus de laatste Eurocommissaris die dit jaar in actie komt, hopelijk vergeet hij niet de deur van het Berlaymontgebouw i op slot te doen.


 
Winter2022-2023

Fijne feestdagen!

De feestdagen naderen en dat betekent dat er in Brussel en Straatsburg weinig formele agendapunten op de planning staan. De Europarlementariërs, Eurocommissarissen, ministers en regeringsleiders kunnen de komende twee weken een warm plekje opzoeken, stoom afblazen en zich opladen voor het nieuwe jaar.

De leden van het Europees Parlement komen via hun commissies i vanaf 9 januari langzaam uit hun winterslaap, om vervolgens op 16 januari het strijdtoneel van de plenaire vergaderingen i weer te betreden.

In diezelfde week gaan ook de ministers van de lidstaten weer aan de slag in de Raad van de Europese Unie i. De ministers van Financiën en Economische Zaken mogen het spits afbijten: op 16 januari komt de Eurogroep i bijeen, op 17 januari is er een ECOFIN-Raad i.

De Eurocommissarissen druppelen na de jaarwisseling in hun eigen tempo binnen. Kadri Simson i, de Estse Eurocommissaris voor Energie i, neemt de kortste vakantie. Zij gaat op 3 januari alweer op pad om schoolkinderen in haar thuisland alles over haar vakgebied te vertellen.

De regeringsleiders van de lidstaten sluiten als laatst aan in de Brusselse arena en beleggen op 9 en 10 februari hun eerste Europese Raad i van 2023.


 
Vlag Europese Unie met de tekst 'Europa Vandaag'

Europa Vandaag met winterstop tot 9 januari

De redactie van Europa-Nu.nl blijft ook rond kerst en nieuwjaar hard doorwerken, maar de rubriek Europa Vandaag heeft tot 9 januari een winterstop. In deze periode blijft de redactie u in de andere rubrieken dagelijks van nieuws en achtergronden voorzien, zoals de lancering van het Zweeds Voorzitterschap.

Namens de redactie wensen wij al onze bezoekers fijne feestdagen en een gezond nieuw jaar!


En verder...

Mocht u nog wat leesvertier zoeken om de nieuwsarme feestdagen door te komen, check dan nu de Europa Special van de Hofvijver, waarin het Montesquieu Instituut i de balans opmaakt voor het EU-jaar 2022.

Bekijk hier het jaaroverzicht van de EU in 2022.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

22 december

Europese Commissie (Gentiloni)

Ontmoeting met de G7 i

9 januari

www.europa-nu.nl

nieuwe editie van Europa Vandaag