Europa Vandaag: Commissie wil Brexit-deal exit van VK voorkomen

Tuesday, July 12 2022, 13:23

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

Elizabeth Truss, Maros Sefcovic
Bron: European Commission

Geen Brexit-deal exit voor VK

De Commissie wil de mogelijkheid krijgen om de implementatie van de huidige Brexit deal af te dwingen. Hierover houden de EP-commissies INTA i, AFET i en AFCO i een gedachtewisseling.

Om de deal in stand te houden, zou de Commissie de mogelijkheid moeten krijgen om noodzakelijke maatregelen, zoals handelsbarrières en restricties op investeringen onmiddellijk te implementeren.


 
Uniform van Europese Grenswacht © Europese Unie, 2016. Foto: Boryana Katsarova

EP-fractie GroenLinks wil budget van Frontex begrenzen

De EP-commissie LIBE i stemt over het FRONTEX-budget van 2023. Er is een voorstel wat dit zou verhogen ten opzichte van voorgaande jaren, maar dat wil GroenLinks niet. Zij eist dat dit budget verlaagd wordt. Ook wil ze dat het frauderapport van OLAF, het anti-fraude bureau van de Europese Unie, openbaar gemaakt wordt.

FRONTEX is de instantie die samen met de lidstaten de buitengrenzen van de Europese Unie bewaakt. Frontex staat in de aandacht vanwege illegale pushbacks, waarbij migranten op illegale wijze weggestuurd worden van EU-grenzen.


En verder...

Is er een informele bijeenkomst van de ministers van Milieu en heeft de AFET een debat met de minister van Buitenlandse Zaken van Tsjechië over de Tsjechische prioriteiten met betrekking tot het extern beleid.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

13 juli

EP-commissies INTA, AFET en AFCO

Gedachtewisseling over mandaat voor het afdwingen van de implementatie van de huidige brexitdeal.

13 juli

EP-commissie LIBE

Houdt een stemming over het budget van FRONTEX.

12 juli - 14 juli

Informele bijeenkomst van de ministers van Milieu

Hebben het over biodiversiteit, en de effecten van de oorlog in Oekraïne op het milieu. Ook de aanpassing aan klimaatverandering en de COP27 komt aan bod.

12 juli

EP-commissie AFET

Debat met minister van Buitenlandse Zaken van Tsjechië over de Tsjechische prioriteiten voor het extern beleid van de EU.