Europa Vandaag: ruimhartige opvang voor Oekraïne vluchtelingen verwacht

Thursday, March 3 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Vlag EU-Oekraïne
Bron: The Council of the European Union

Ruimhartige opvang voor Oekraïnse vluchtelingen verwacht

Vandaag is de eerste dag van een tweedaagse bijeenkomst van de Raad van Justitie en Binnenlandse Zaken. De ministers zullen zich vandaag buigen over het Binnenlandse Zaken-deel.

Nieuw toegevoegd aan de agenda: de Temporary Protection Directive. De Europese Commissie i heeft voorgesteld om deze richtlijn te activeren om snel hulp te bieden aan de vluchtelingen uit Oekraïne. Concreet betekent dit dat degenen die vluchten voor de oorlog tijdelijk bescherming krijgen in de EU, inclusief een verblijfsvergunning en toegang tot scholing en de arbeidsmarkt.

Het is aan de Raad om deze richtlijn te accepteren. Er worden weinig verrassingen verwacht: bij een extra bijeenkomst afgelopen zondag was er al ruime steun voor deze maatregelen.

 

 
Arbeiders

Toereikende minimumlonen in de gehele Unie?

De commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken van het Europees Parlement i bespreekt vandaag de richtlijn over adequate minimumlonen in de EU. Het doel van deze richtlijn? Toereikende minimumlonen in heel de Unie. Dit voorstel is onderdeel van een van de speerpunten van het programma van Commissie-Von der Leyen i, namelijk het versterken van de sociale markteconomie. De hoop van de Commissie is het bereiken van een minimumloon van minstens 60% van het gemiddelde salaris in een lidstaat.

De richtlijn heeft ook een Nederlands tintje. Eén van de twee rapporteurs i die aan dit voorstel werkt is Agnes Jongerius i van de PvdA.

 

 
Tweede Kamer verhuizing
Bron: © Tweede Kamer

Commissie Europese Zaken werkt door in het reces

Leden van de Tweede Kamercommissie Europese Zaken zijn vanaf vandaag drie dagen in Parijs voor de Conferentie van commissies voor Europese aangelegenheden (COSAC) i. De Kamerleden verruilen hun vrije dagen in het reces voor een bijeenkomst van parlementaire commissies vanuit de hele Unie. De verschillende commissies zullen praten over de prioriteiten van het Frans voorzitterschap.

 

En verder...

De EP-commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken i geeft een persconferentie na hun bezoek in Letland en Litouwen. De commissie heeft onderzoek gedaan naar migranten bij de grens met Wit-Rusland.

Frans Timmermans i is aanwezig bij de 9e Europese Top van regio's en steden in Marseille.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

3-4 maart

Raad van de EU

Raad Justitie en Binnenlandse Zaken

3 maart

Europees Parlement

Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken bespreekt richtlijn adequate minimumlonen

3-5 maart

Tweede Kamer

Commissie Europese Zaken bezoekt de COSAC

3 maart

Europees Parlement

Commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken geeft een persconferentie

3 maart

Europese Commissie

Frans Timmermans is aanwezig bij de Europese Top van regio's en steden