Tweede Kamer wil kabinet niet vervolgen voor desinformeren Kamer in Toeslagenaffaire

Friday, May 21 2021, 11:21

DEN HAAG (PDC i) - De Tweede Kamer wil geen onderzoekscommissie die bekijkt of het kabinet i vervolgd moet worden voor het niet goed informeren van de Kamer over de toeslagenaffaire. De Tweede Kamer stemde gisteren in een hoofdelijke stemming i tegen een PVV-motie waarin tot het instellen van zo'n commissie wordt opgeroepen. Alleen FVD, Partij voor de Dieren, DENK, groep-Van Haga, BBB en Bij1 stemden voor.

De PVV was van mening dat het kabinet een ambtsmisdrijf i pleegde door de Kamer niet het feitenrelaas over de toeslagenaffaire te geven toen de Kamer hierom vroeg. Daarom dienden PVV-leider Wilders en vier fractiegenoten een aanklacht in tegen het kabinet. Een commissie uit de Kamer zou deze aanklacht moeten onderzoeken. Vervolgens zou de Kamer de procureur-generaal bij de Hoge Raad opdracht kunnen geven om vervolging in te stellen. Dat gaat nu dus niet gebeuren.

Het is in het verleden nog nooit gebeurd dat tegen een bewindspersoon een strafrechtelijke vervolging is ingesteld volgens de procedure van ambtsmisdrijven. Wel is hier vaker een verzoek toe ingediend: dat gebeurde bijvoorbeeld in 2009, toen eveneens de PVV een aanklacht indiende tegen toenmalig minister Eberhard van der Laan i.

Bron: NOS.nl