Analyse D66-kandidaten Tweede Kamerverkiezingen

Tuesday, February 7 2017, 12:54

DEN HAAG (PDC i) - Bij de eerste 25 kandidaten op de lijst van de D66 i staan negen vrouwen. De gemiddelde leeftijd is 42 jaar, de oudste is 62 (Pia Dijkstra i) en de jongste is 26 jaar (Rens Raemakers i).

Op de kandidatenlijst staan tien van de twaalf zittende Kamerleden. Alexander Pechtold i is oud-burgemeester en oud-minister en er zijn drie (oud-) wethouders te vinden. Twee kandidaten waren eerder lid van de Provinciale Staten.

De kandidaten van D66 zijn over het algemeen hoogopgeleid. 24 kandidaten hebben een academische studie gevolgd, waarvan drie zowel een academische als een HBO-opleiding hebben gevolgd.

De meeste kandidaten komen uit de westelijke provincies (N/ZH-Holland, Utrecht), maar liefst 17. Niet alle provincies zijn vertegenwoordigd. Eén kandidaat (Antje Diertens i ) komt uit het noorden, vier uit Gelderland en drie kandidaten zijn woonachtig in een van de zuidelijke provincies (Noord-Brabant en Zeeland). Er zijn geen kandidaten uit de provincies Flevoland, Friesland, Drenthe, Overijsel en Zeeland.

Bron: Parlementair Documentatiecentrum UL