Visserijbeleid MOP IV - Main contents
Contents
Document date | 24-07-2001 |
---|---|
Publication date | 07-04-2009 |
Reference | 22112, 204, 8 |
Titel
Voorstel
voor een Beschikking van de Raad houdende wijziging van Beschikking 97/413/EG van de Raad inzake de doelstellingen en bepalingen voor de herstructurering, in de periode van 1 januari 1997 tot en met 31 december 2001, van de communautaire visserijsector met het oog op de totstandbrenging van een duurzaam evenwicht tussen de visbestanden en de exploitatie daarvan;
Voorstel
voor een Verordening van de Raad houdende wijziging van Verordening van de Raad houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 2792/1999 tot vaststelling van de uitvoeringsbepalingen en voorwaarden voor de structurele acties van de Gemeenschap in de visserijsector.
Datum raadsdocument
20 juni 2001
nr. Raadsdocument
9 875/01
nr. Commissiedocument
COM(2001) 322 def.
Eerstverantwoordelijke ministerie
LNV i.o.m. BZ/OS, VROM, FIN,
EZ, V&W
Behandelingstraject in Brussel
Het voorstel is op 28 juni voor het eerst behandeld door de Raadswerkgroep Visserij Intern. De intentie van de Commissie is om besluitvorming al in de Visserijraad van oktober 2001 te doen plaatsvinden.
Consequenties voor EG-begroting in EURO (per jaar)
Geen, er worden geen extra middelen verbonden aan de verlenging.
Korte inhoud en doelstelling van het voorstel
De Commissie heeft in een recente mededeling aan de Raad geconstateerd dat de maatregelen van de vierde serie Meerjarige Orientatieprogramma's (MOP's IV) binnen het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB), ondoeltreffend zijn om de visserij binnen de perken te houden. De benodigde hervormingen in het vlootbeleid zullen in het kader van het Groenboek over de toekomst van het GVB worden verwerkt, maar dit vergt tijd. Het voorstel wil deze tijd creëren door het huidige MOP, dat per 31.12.2001 afloopt, met een jaar te verlengen en de saneringsdoelstelling van ca. 5% reductie in visserijcapaciteit per jaar in de MOP IV periode 19972001, door te trekken naar 2002. Tegelijkertijd wordt een aantal bepalingen van het Financieringsinstrument voor de oriëntatie van de Visserij (FIOV) gewijzigd.
Verder wordt bij het MOP, naast verlenging met 1 jaar, de mogelijkheid weggenomen tot capaciteitsvergroting in verband met de veiligheid, arbeidsomstandigheden, hygiëne, en de kwaliteit van de vis; FIOV: toekenning van steun voor nieuwbouw en modernisering wordt afhankelijk gesteld van naleving van de MOP-doelstellingen voor alle vlootsegmenten en niet alleen voor het betrokken vlootsegment, zelfs voor investeringen die niet van invloed zijn op de capaciteits-doelstelling; FIOV: het is verboden steun te verlenen voor nieuwbouw en modernisering voor een vlootsegment waar activiteitsvermindering wordt toegepast als middel om de MOP-doelstelling te halen; FIOV: er wordt geen overheidssteun verleend voor het overbrengen van vaartuigen naar derde landen die toestaan dat zo wordt gevist dat de doeltreffendheid van internationale instandhoudingsmaatregelen in gevaar wordt gebracht.
Rechtsbasis van het voorstel
Verordening (EEG) nr. 3760/92 van de Raad van 20 december 1992 tot invoering van een communautaire regeling voor de visserij en de aquacultuur, laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1181/98, en met name op artikel 11.
Subsidiariteit, proportionaliteit, deregulering
Subsidiariteit: n.v.t.; het Gemeenschappelijk Visserijbeleid is een exclusieve bevoegdheid van de EG.
Nederlandse belangen
Nederland heeft belang bij duurzame visserij-activiteit, maar is van mening dat dit voornamelijk door middel van de TAC's en quota's i.p.v. via het huidige MOP-instrument gerealiseerd dient te worden. De aanscherpingen van het MOP en FIOV zouden tevens de lijn die Nederland hanteert bij haar uitvoering van MOP IV doorkruisen.
Consequenties voor nationale regelgeving/beleid c.q. decentrale overheden (betrokkenheid IPO/VNG)
De provincie Flevoland komt als zgn Doelstelling 1-gebied afzonderlijk in aanmerking voor FIOV-steun. Dit gebied zou als gevolg van de voorgestelde aanscherpingen de mogelijkheden om uit haar beschikbare FIOVbudget te putten zien teruglopen.
Rol EP in de besluitvormingsprocedure
Raadpleging
The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.