Prospectus effecten - Main contents
Contents
Document date | 24-07-2001 |
---|---|
Publication date | 07-04-2009 |
Reference | 22112, 204, 6 |
Titel
Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende eisen aan het prospectus dat moet worden gepubliceerd bij de openbare aanbieding van effecten of bij toelating van effecten tot de verhandeling
Datum Raadsdocument
7 juni 2001
Nr Raadsdocument
9674/01
Nr. Commissiedocument
Com (2001) 280 def
Eerstverantwoordelijke ministeries
FIN i.o.m. EZ
De uitwerking van de huidige prospectusrichtlijnen heeft plaatsgevonden bij de Wet toezicht effectenverkeer 1995 en in de reglementen van de effectenbeurs. De uitwerking van de ontwerp-richtlijn die zowel ziet op het prospectus dat moet worden gepubliceerd bij uitgifte van effecten ter beurze als bij uitgifte van effecten buiten de beurs, dient zowel in de Wet toezicht effectenverkeer 1995 als in meer specifiek beurseigen reglementering plaats te vinden.
Behandelingstraject in Brussel
Behandeling in de werkgroep van de Raad begint in juli.
Consequenties voor EG-begroting in EURO (per jaar)
Geen
Korte inhoud en doelstelling van het voorstel
De richtlijn heeft tot doel de harmonisatie van de eisen in de lidstaten voor de opstelling, controle en verspreiding van het prospectus dat moet worden gepubliceerd bij de uitgifte van effecten aan het publiek of bij de toelating van effecten tot de verhandeling. Als naar het oordeel van de toezichthoudende autoriteiten het prospectus voldoet aan die eisen kan een Europees paspoort aan de emittent worden verleend op basis waarvan zonder aanvullende eisen in de overige lidstaten de emissie kan plaats vinden. Zowel de effectieve toegang van uitgevende instellingen tot de gehele kapitaalmarkt in de EU als de uniforme effectieve bescherming van de belegger bij emissies van effecten worden hiermee bereikt. De toezichthoudende autoriteiten van het land van ontvangst mogen geen aanvullende eisen meer stellen als een Europees paspoort is verleend.
De richtlijn voorziet in een prospectus dat bestaat uit drie onderdelen: een document dat gegevens bevat over de uitgevende instelling zelf, een document dat gegevens bevat over de modaliteiten van de uit te geven effecten, alsmede een document dat de kernpunten aangeeft van de onderneming en de modaliteiten van de emissie. Het voordeel van deze opzet is dat meer emissies per jaar kunnen worden uitgegeven op basis van reeds beschikbaar materiaal; verwijzingen naar anderszins beschikbare documenten zijn toegestaan.
De actualisering van de normen in de richtlijn kan op een relatief snelle wijze plaats vinden door het ingestelde Effectencomité op grond van artikel 22 tweede lid van het Verdrag conform de comitologieprocedures, waardoor beter op actuele marktontwikkelingen kan worden ingespeeld dan thans het geval is zonder dat de gehele richtlijn op formele wijze opnieuw behoeft te worden vastgesteld.
Door de nieuwe taak van de toezichthouder zal de rol van de beurzen met betrekking tot het toezicht op prospectussen minder belangrijk worden.
Rechtsbasis van het voorstel
artikel 44 en 95.
Subsidiariteit, proportionaliteit, deregulering
Subsidiariteit: positief. De richtlijn vervangt en actualiseert de eerdere richtlijnen 80/390 en 89/298; de normen in deze richtlijnen worden met deze richtlijn aangepast aan de in internationale financiële wereld aanvaarde normen.
Proportionaliteit
/deregulering: De richtlijn beoogt de bestaande belemmeringen op te heffen bij de toegang tot de kapitaalmarkten door verschillende eisen die lidstaten hanteren als land van ontvangst.
Nederlandse belangen
De toezichthouder in het thuisland van de uitgevende instelling is de organisatie die de beoordeling van het prospectus voor de gehele EU doet. De bescherming van de Nederlandse belegger is gebaat bij geharmoniseerde normen die ten minste de bescherming bieden die in Nederland uitgaat van de wettelijke prospectuseisen en bij een effectieve controle op de naleving van de wettelijke voorschriften ter zake van een prospectus.
Ook de Nederlandse uitgevende instelling is gebaat bij geharmoniseerde normen, omdat dan goedkeuring door één toezichthoudende autoriteit voor de gehele EU volstaat, waardoor extra lasten vanwege aanvullende eisen van andere lidstaten worden voorkómen.
Consequenties voor nationale regelgeving/beleid c.q. decentrale overheden (betrokkenheid IPO/VNG)
De richtlijn voorziet in wijzigingen van de bestaande regelgeving. Voor de details van de wijzigingen zal de uitwerking in de nadere regeling van doorslaggevend belang zijn. Hiervoor zal de uitwerking van verscheidene voorstellen moeten worden afgewacht. De implementatie van de richtlijn zou, ingevolge de resolutie van de Europese Raad van maart 2001 in Stockholm tot realisatie van de prioriteiten gesteld door de Wijze mannen (o.l.v.Lamfalussy), moeten worden gerealiseerd vóór het eind van 2003. Daarom streeft de Europese Commissie naar aanvaarding in de Raad en in het Europees Parlement in de loop van het jaar 2002.
Rol EP in de besluitvormingsprocedure
Besluitvorming vindt plaats op basis van de co-decisieprocedure van artikel 251 van het Verdrag.
The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.