Onderzoek OM naar boek van Bomhoff

Thursday, December 19 2002, 17:05

Premier Balkenende i heeft het Openbaar Ministerie (OM) gevraagd te onderzoeken of oud-minister Bomhoff i vervolgd kan worden voor het schenden van het ambtsgeheim. Hij zou in zijn vandaag uitgebrachte boek 'Blinde ambitie' feiten uit de Ministerraad naar buiten brengen.

Bomhoff haalt onder meer een discussie over de EU-uitbreiding aan, waarin premier Balkenende kanselier Schröder zou hebben geciteerd. Schröder zou gezegd hebben dat Duitsland ons honderd jaar niet aankijkt als Nederland de toetreding van Polen blokkeert.

Bomhoff zegt alleen zijn eigen aantekeningen te hebben gebruikt. Minister Donner i van Justitie heeft al twijfel uitgesproken of wel te bewijzen is dat het gaat om letterlijke citaten. Oud-minister Van Thijn i werd in 1994 niet vervolgd voor zijn boek 'Retour Den Haag', omdat hij niet letterlijk teksten uit de notulen had overgenomen.

Oud-minister Heinsbroek i (LPF) heeft het boek van Bomhoff in een column omschreven als "het zelfdestructieve verhaal van een immorele, omhooggevallen narcist".

De titel 'Blinde ambitie' (Blind ambition) is overigens eerder al eens gebruikt door de voormalige adviseur van president Nixon John Dean, die betrokken was bij het Watergate-schandaal.

bron: NOS-TT, 19 december 2002