Mr. H.Ph.J.B. (Herman) Heinsbroek

foto Mr. H.Ph.J.B. (Herman) Heinsbroek
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Wikicommons
Source: Parlement.com.

Flamboyante zakenman, die fortuin maakte in de platenindustrie en die door LPF-voorman Ferry Hoogendijk i werd gevraagd voor het ministerschap. Zoon van een manager uit de distilleerderijbranche. Na een diplomatieke opleiding koos hij voor een loopbaan in de platenbusiness, die eindigde als directeur van Arcade. Daarna handelaar in eigendomsrechten. Als minister van Economische Zaken in het kabinet-Balkenende I i wilde hij doorbreking van Haagse gewoonten. Dat leverde hem in sommige kringen populariteit op, waarna hij zich opwierp als nieuwe LPF-leider. Dit leidde tot een conflict met LPF-vicepremier Bomhoff i en uiteindelijk tot beider gedwongen aftreden. Zag daarna af van een verdere politieke loopbaan.

LPF
in de periode 2002: minister

1.

Personal data

Surnames
Hermanus Philippus Johannes Bernardus (Herman)

Place and date of birth
Schiedam, 12 January 1951

2.

Party/Movement

Party/Parties
 • LPF (Lijst Pim Fortuyn), from August 2002 until October 2002
 • LNP (Lijst Nieuwe Politiek), from October 2002

3.

Main functions and occupations

 • juridisch medewerker en plaatsvervangend directeur "CBS Records", from 1978 until 1979
 • algemeen directeur "Arcade Benelux" B.V., from 1979 until 1983
 • voorzitter en adviseur Raad van Bestuur "Arcade Beheer" B.V., from 1983 until 1998 (aangebleven als voorzitter en adviseur Raad van Bestuur na verkoop bedrijf aan Wegener voor f. 250 miljoen (113 miljoen euro) in 1995)
 • directeur/eigenaar "Valinda Investments" B.V. te Naarden, from 1998 until July 2002 (bedrijf handelt in industriële eigendomsrechten)
 • minister van Economische Zaken, from 22 July 2002 until 16 October 2002

Responsibilities as minister
 • Was ook belast met het telecommunicatiebeleid. In het Strategisch Akkoord was afgesproken dat het directoraat-generaal Telecommunicatie en Post zou overgaan van Verkeer en Waterstaat naar Economische Zaken. Ook beleid ten aanzien van de kabelsector en digitalisering van de ether kwam onder Economische Zaken.

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Education

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Activities

Policy-making activities as minister
 • In zijn beleid stond een 'productiviteitsagenda' centraal. Door versterking van de concurrentiepositie, structuurversterking en kenniseconomie moest groei van de arbeidsproductiviteit worden bevorderd. Regelgeving moest worden beperkt en innovatie bevorderd. Aangestuurd werd tevens op betere handhaving van de mededingingsregels.
 • Besloot in september 2002 tot uitstel van de door zijn voorganger aangekondigde privatisering van de regionale energiebedrijven tot 2004

6.

Miscellaneous

algemeen (3/7)
 • Trad af, nadat de LPF-fractie in de Tweede Kamer het aanblijven van hem en minister Bomhoff op 16 oktober 2002 niet bleek te steunen. De avond ervoor had minister-president Balkenende, op instigatie van LPF-minister De Boer, hem en Bomhoff voor de keuze gesteld: aftreden of de val van het kabinet veroorzaken. Als reden werd de moeizame verhouding tussen beide ministers opgegeven. Ondanks het aftreden van Heinsbroek en Bomhoff beëindigden de fractievoorzitters van CDA en VVD (Verhagen en Zalm) diezelfde dag de samenwerking met de LPF en viel het kabinet alsnog. Als reden gaven zij de instabiliteit van die partij op.
 • Volgens Bomhoff had Heinsbroek in de aanloop van de crisis diverse keren aangekondigd op eigen initiatief te zullen aftreden
 • Was in oktober 2002 samen met Harry Wijnschenk initiatiefnemer tot de oprichting van de partij Lijst Nieuwe Politiek. In november werd besloten geen deel te nemen aan de Tweede Kamerverkiezingen van januari 2003.

Private life (3/5)
 • Richtte in 1994 TV 10 Gold op
 • Bood met Wegener Arcade in 1996 f. 140 miljoen (het hoogste bod) voor de uitzendrechten van het Nederlandse voetbal, maar desondanks bleven de uitzendrechten bij de publieke omroep
 • Presenteerde rond de verkiezingen van 2006 samen met Sven Kockelmann bij de KRO het politieke debatprogramma 'Recht door Zee'

Anecdotes and citations
 • Kleedde zich als topman van Arcade principieel zonder stropdas
 • Werd wel de Nederlandse Richard Branson genoemd
 • Toen LPF-onderhandelaar Herben gevraagd werd wat de ondernemer in ruste voor zijn aankomend ministerschap deed, luidde het antwoord "niets"

U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.

7.

Publications

Publications
 • "Hollandse Branson. H.Ph.J.B. Heinsbroek (LPF), Ministerie van Economische Zaken", NRC Handelsblad, 17 juli 2002
 • "Hippe platenbaas zonder stropdas. Herman Heinsbroek, 51 jaar Economische Zaken", Trouw, 18 juli 2002
 • Tom-Jan Meeus en Herman Staal "Altijd vooruit kijken. En altijd in zijn eentje" in: NRC Handelsblad, 8 oktober 2002
 • Jan Hoedeman, "Ik zit niet te wachten op een democratische partij", in: de Volkskrant, 15 oktober 2003

8.

Family

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

9.

Extended version

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.