Aftrap Europese verkie­zings­­­cam­­pagne

Source: Partij voor de Dieren (PvdD) i, published on Tuesday, May 14 2024.

14 mei 2024

“De voorzichtige groene koers die Europa heeft ingezet staat deze verkiezingen op het spel. Beloofde maatregelen voor dier en planeet dreigen te stranden, doordat EU-leiders zwichten voor druk vanuit de agro-industrie, grootvervuilers en boerenprotesten. Dit is het moment om op te staan voor een leefbare toekomst voor mens en dier,” aldus PvdD-lijsttrekker Anja Hazekamp tijdens de aftrap van de Europese verkiezingscampagne, die afgelopen zaterdag plaatsvond in Utrecht.

Samen met partijleider Esther Ouwehand opende Anja afgelopen zaterdag officieel de Europese verkiezingscampagne. “We kunnen naar een gezonde landbouw, maar dan moeten we de olifant in de kamer durven te benoemen: het afschaffen van de vee-industrie is cruciaal voor het klimaat, voor de natuur, voor de opdracht om te zorgen voor voldoende voedsel voor iedereen. En toch komen de Europese miljardensubsidies voor de landbouw nog steeds massaal terecht in de zakken van de vee-industrie. We moeten de subsidies juist inzetten om boeren te helpen omschakelen naar een duurzame toekomst, zonder intensieve veehouderij, zonder dierenleed en gif-vrij: het kan gewoon, en onze Anja gaat ervoor vechten!” aldus Ouwehand.

Tijdens de campagne-aftrap vertelde Anja over het grote dierenleed waarvan ze getuige was de afgelopen jaren. Zo inspecteerde Anja veel diertransporten ter plekke, waarbij ze grote misstanden aantrof. “Dieren werden geschopt en geslagen, vervoerd bij extreme hitte en met tienduizenden tegelijk vervoerd op gammele boten die daarvoor totaal ongeschikt zijn. Zulke transporten kunnen dagen tot zelfs weken duren,” vertelt Anja.

Anja’s bevindingen leidden ertoe dat het Europees Parlement een parlementaire enquête startte naar structurele misstanden bij diertransporten. Ook de Europese regels voor diertransporten worden momenteel aangepast. “Of de nieuwe regels sterk genoeg worden om dierenleed te stoppen, hangt mede af van de komende EU-verkiezingen. Er wordt veel geld verdient met diertransporten, dus niet iedereen steunt ons bij het uitbannen van dierenleed. Datzelfde geldt als het gaat om het beschermen van de ons leefmilieu, de natuur en dieren in het wild. Veel politici luisteren naar de lobby van grote bedrijven, maar die komen alleen maar op voor hun eigen winst. Dat dieren, natuur en milieu een sterke stem behouden in het Europees Parlement, is letterlijk van wereldbelang.”

De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn in Nederland op 6 juni. Strijd mee voor een duurzame toekomst en kies Partij voor de Dieren!

Meer weten? Check onze speerpunten en ons verkiezingsprogramma: Een plan van Wereldbelang