Wopke Hoekstra volgt Frans Timmermans op als Eurocommissaris

Friday, August 25 2023, 9:00

DEN HAAG (PDC i) - Wopke Hoekstra i wordt door het demissionaire kabinet voorgedragen als de nieuwe Nederlandse Eurocommissaris. Hij volgt Frans Timmermans i op. Dat betekent ook dat Hoekstra zal stoppen als minister van Buitenlandse Zaken in het demissionaire kabinet-Rutte IV i. Dat bevestigde premier Mark Rutte i gisteravond nadat de krant Financial Times berichtte dat Hoekstra naar Brussel zou vertrekken.

Hoekstra, partijleider van het CDA sinds 2020, kondigde na de val van het kabinet aan dat hij niet meer beschikbaar i is als lijsttrekker bij de volgende verkiezingen. Nadat Frans Timmermans gekozen werd als lijsttrekker van GroenLinks/PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023, besloot de sociaaldemocraat per 22 augustus te stoppen als Eurocommissaris. Deze post bekleedde hij sinds 2014.

In de huidige Europese Commissie i was Frans Timmermans verantwoordelijk voor het Europese klimaatbeleid, de Green Deal. Hij was tevens vicevoorzitter. De Slowaak Maroš Sefčovič i is inmiddels benoemd tot vicevoorzitter. Dat zal Hoekstra dus niet worden. Of Hoekstra wel de volledige Green Deal-portefeuille van Timmermans overneemt, is nog onduidelijk. Daarover beslist uiteindelijk de voorzitter van de Europese Commissie, de Duitse Ursula von der Leyen i.

De Europese Commissie bestaat uit 27 Commissarissen, namens elke lidstaat één. Voor de benoeming van de Europese Commissie draagt iedere lidstaat een Eurocommissaris voor. Dit gebeurt in samenspraak met de voorzitter van de Europese Commissie. Voor benoeming moet de kandidaat nog wel gehoord worden door het Europees Parlement in een speciale hoorzitting, waarbij de betreffende parlementaire commissies de kandidaat-commissarissen op bekwaamheid, geschiktheid en ervaring beoordelen.

Het is nog niet bekend wie Wopke Hoekstra zal gaan opvolgen als minister van Buitenlandse Zaken. Ook is nog niet bekend wie namens het CDA de nieuwe vicepremier zal zijn.