Europa Vandaag: jaarlijkse feestdag gevierd in gehele EU

Tuesday, May 9 2023, 8:22

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Europe Day
Bron: The Council of the European Union

Op de Dag van Europa vieren we feest

Vandaag is het feest voor de EU. 9 mei is namelijk de jaarlijkse Europadag. Op deze dag in 1950 werd de zogenaamde Schumanverklaring ondertekend. In dit plan presenteerde toenmalig Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman i een ambitieus plan om de vrede op het Europese continent te bewaken. Dit was de eerste opzet voor wat later de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal i (EGKS) zou worden, de basis voor wat nu de EU is.

Op deze heugelijke dag worden op verschillende plekken activiteiten georganiseerd. Denk aan concerten, lezingen, filmvertoningen, en meer. Ook openen het Hof van Justitie i van de EU en het Europese dorp in Luxemburg vandaag de deuren voor bezoekers. Nog geen plannen voor vanavond? In Den Haag organiseert de gemeente samen met de Europese Commissie een pubquiz over de EU!


 
Olaf Scholz
Bron: The Council of the European Union

Europees Parlement krijgt hoog bezoek...

Het mag dan wel feest zijn vandaag, maar in het Europees Parlement i wordt er hard doorgewerkt. Tijdens de tweede dag van deze plenaire week krijgen ze hoog bezoek uit Duitsland. Bondskanselier Olaf Scholz i komt langs om in debat te gaan met de Europarlementariërs over de uitdagingen waar de EU voor staat. Dit is onderdeel van de 'This is Europe'-reeks, waarbij verschillende EU-leiders uitgenodigd worden door het Parlement. Onder meer de leiders van Griekenland, Italië en Finland gingen Scholz al voor.

In augustus vorig jaar gaf Scholz al een tipje van de sluier als het gaat om zijn plannen voor de EU. Tijdens een speech in Praag pleitte hij voor verdere uitbreiding van de EU, en grote hervormingen van de werking van de EU, zoals een afschaffing van de veto op belastingen en een herverdeling van de hoeveelheid Europarlementariërs per land. Gaat hij Europadag gebruiken om nieuwe grote visies te presenteren?


 
eurobiljetten

... en duikt in de begrotingsregels

Verder op de agenda bij de plenaire vergadering: de hervormingen van het Stabiliteits- en Groeipact. Wat vinden de Europarlementariërs van de door de Commissie voorgestelde wijzigingen? Eind april presenteerde de Commissie voorstellen om de begrotingsregels meer op individuele noden en behoeften van lidstaten af te stemmen. Weg van een one-size-fits-all-aanpak, zoals Eurocommissaris Dombrovskis i stelde. Nadat de begrotingsregels sinds 2020 waren opgeschort vanwege de coronapandemie wil de Commissie deze volgend jaar weer hervatten, maar dan wel in herziene versie. Zal er voor die tijd een akkoord zijn?


En verder...

...is Frans Timmermans i in Parijs om de Conferentie over de Toekomst van Financiën 2023 te voorzien van enkele slotopmerkingen. Wat voor rol speelt de financiële sector in de transitie naar een klimaatneutrale economie?

...is Ursula von der Leyen i op deze symbolische dag in Kiev op bezoek bij president Zelensky. Ze gaan het onder meer hebben over de productie van munitie en financiële steun aan Oekraïne vanuit de Europese Unie.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

9 mei

Europese Unie

Dag van Europa

9 mei

Europees Parlement

Plenaire vergadering, o.a. debat over het Stabiliteits- en Groeipact en met Duitse kanselier Olaf Scholz

9 mei

Europese Commissie (Frans Timmermans)

Timmermans aanwezig bij de Conferentie over de Toekomst van Financiën 2023 in Parijs

9 mei

Europese Commissie (Ursula von der Leyen)

In Kiev op bezoek bij Volodymyr Zelensky