Europe Day: European Parliament opens its Brussels site to citizens on 6 May

Source: European Parliament (EP) i, published on Thursday, May 4 2023.

Het Parlement viert Europadag door burgers in Brussel te verwelkomen voor een bezoek aan de EP-gebouwen, debatten met Europarlementariërs, interactieve presentaties en liveoptredens.

De deuren van het Parlement zijn geopend vanaf 10.00 en de laatste toegang is om 17.30. Alle openbare ruimtes en vergaderzalen zullen toegankelijk zijn voor publiek. Ontdek hier het volledige programma van de dag.

Openingsceremonie

De openingsceremonie van de Europadag vindt plaats in de grote vergaderzaal van het EP. De ceremonie begint om 10.30 uur met een optreden van Oekraïense zangers, gevolgd door een toespraak van vicevoorzitter Pina Picierno (S&D, Italië) en een gesprek met een panel van Europarlementariërs. Dit panel zal de Europese verkiezingen van 2024 en de prioriteiten van het Parlement voor de volgende zittingsperiode bespreken. Het panel zal ook vragen van bezoekers beantwoorden.

Info Hub

Informatiesessies over EP-vlaggenschipprogramma’s, zoals de “Youth Hub” en together.eu, zullen plaatsvinden in de EP Info Hub om 12.30, 14.30 en 16.30 uur.

Kunsttour

Burgers kunnen de kunstcollectie van het Parlement ontdekken tijdens rondleidingen om 12.30, 13.00, 14.30, 15.30 uur. De rondleidingen zullen starten bij de welkom-kraam.

Na de ceremonie, vanaf 12.30 uur, is er eveneens de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen door de grote vergaderzaal.

Live vanuit het Europees Parlement

Bezoekers krijgen de mogelijkheid om een live-uitzending van Radio Vivacité (RTBF-radio) te bekijken vanuit de VoxBox van het Parlement van 10.30 tot 15.00 uur, met presentatoren Philippe Jauniaux en Hugues Hamelynck.

De in-house radio van het Europees Parlement zal daarnaast de hele dag live vanuit het Parlement gesprekken met Europarlementariërs en burgers uitzenden.

Informatie voor media

Alle openbare ruimtes en vergaderzalen zijn de hele dag toegankelijk voor de pers. Persfaciliteiten zijn geopend van 9.00 tot 18.00 uur. Audiovisuele opnames zijn toegestaan ter plaatse, met uitzondering van de beveiligingszone.

Zie hier het volledig programma voor 6 mei met live optredens, informatiekramen, activiteiten voor kinderen en nog veel meer