Europa Vandaag: IPCC-klimaatrapport en mensenrechten centraal tijdens laatste dag plenaire week

Thursday, April 20 2023, 8:15

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Environment Council
Bron: The Council of the European Union

Is Timmermans' Green Deal wel genoeg?

Het is vandaag alweer de vierde en laatste dag van de plenaire week van het Europees Parlement in Straatsburg. De dag wordt afgetrapt met het thema dat al de hele week centraal staat: de maatregelen tegen klimaatverandering. Terwijl de Europarlementariërs zich in de afgelopen maanden bezig hielden met de Green Deal van de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans i, zat de wetenschap ook niet stil.

Vorige maand publiceerde het VN-klimaatpanel IPCC een nieuw rapport met verontrustende bevindingen. De beperking van de opwarming van de aarde tot 1,5 procent blijkt met de huidige maatregelen niet binnen bereik. 'Er is meer ambitie nodig', twitterde Timmermans in een reactie. Vanochtend gaan de Europarlementariërs over die oproep in debat.


 
Regenboogvlag geprojecteerd op het gebouw van de Europese Commissie (foto: Claudio Centonze)

Europese stem voor mensenrechten

Voordat de verhuiswagens weer vertrekken richting Brussel, staan er vandaag in het Europees Parlement nog verschillende stemmingen op het programma. Veel van die stemmingen vallen binnen het Europese mensenrechtenbeleid. Binnen en buiten de EU wordt aandacht gevraagd voor schendingen van mensenrechten. Speerpunten van het beleid zijn de rechten van vrouwen, kinderen, minderheden en ontheemden.

Zo wordt er gestemd over de inperking van het recht op onderwijs en het harde optreden tegen activisten die voor onderwijsrechten opkomen in Afghanistan. Het Europese onderwijs- en jeugdbeleid bestaat zodat alle Europese burgers de mogelijkheid hebben om een opleiding te volgen en de kennis tijdens hun beroepsleven te vergroten. Een waarde die de EU ook buiten de Europese grenzen wil uitdragen.

Door de oorlog in Oekraïne is de relatie van de EU met Rusland slechter dan ooit. Desondanks wordt ook in deze tijd in het Europees Parlement aandacht besteedt aan de onderdrukking van activisten in het land, met name de gevallen van Vladimir Kara-Moerza en Aleksej Navalny. Beide hebben vergiftigingspogingen overleefd en zitten vast in een strafkamp. Vandaag vindt er daarom over ontwerpresoluties binnen dat thema een stemming plaats.

Tot slot stemt het Parlement vandaag over ontwerpresoluties met betrekking tot de universele decriminalisering van homoseksualiteit, in het licht van de recente ontwikkelingen in Oeganda. Daar is een wet aangenomen die het 'uitdragen' van homoseksualiteit strafbaar stelt.


En verder...

neemt voorzitter van de Europese Commissie i Ursula Von der Leyen i deel aan het Major Economies Forum on Energy and Climate, georganiseerd door de Amerikaanse president Joe Biden.

is Eurocommissaris Vera Jourová i (waarden en transparantie) vandaag in Den Haag. Zij spreekt met minister van Binnenlandse Zaken Bruins Slot en staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu i, en bezoekt het Internationaal Strafhof i.

gaat de Tweede Kamercommissie Financiën in debat over de macro-economische ontwikkelingen in Europees perspectief en wordt de informele Eurogroep en Ecofin-Raad van 27 en 28 april voorbereid.

bereidt de Tweede Kamercommissie Buitenlandse Zaken de Raad Buitenlandse Zaken van 24 april voor.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

20 april

Europees Parlement

Plenaire vergadering

20 april

Europese Commissie

Von der Leyen deel aan het Major Economies Forum on Energy and Climate

20 & 21 april

Europese Commissie

Eurocommissaris Vêra Jourová in Den Haag

20 april

Tweede Kamer

Commissiedebat Financiën

20 april

Tweede Kamer

Commissiedebat Buitenlandse Zaken