EP-commissie burgerlijke vrijheden zeer kritisch bij bezoek aan Griekenland

Wednesday, March 8 2023, 15:13

DEN HAAG (PDC i) - Een delegatie van de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken i (LIBE) van het Europees Parlement stelt dat Griekenland journalisten hindert, NGO's het werk lastig maakt en onafhankelijke toezichthouders de mond probeert te snoeren. Deze harde kritiek uitte de voorzitter Sophie in't Veld i (D66) bij het afsluiten van een tweedaags bezoek aan het land.

Verder laat de behandeling van migranten aan de grens en in de opvangkampen volgens de delegatie zeer te wensen over. Dat geldt ook voor de rechten van minderheden, vrouwen en de LHBTIQ+ gemeenschap. De Griekse regering en een aantal overheidsfunctionarissen weigerden met de delegatie van het Europees Parlement te spreken.

De Europese Commissie i houdt toezicht op de staat van de rechtsstaat van alle lidstaten. Het Europees Parlement heeft formeel geen grote rol op dit vlak, maar heeft eerder al rapporteurs aangesteld die met een kritische blik de ontwikkelingen op het gebied van de rechtsstaat volgen van een land zoals bij Polen, Hongarije en Turkije.

Bron: Europees Parlement