Europa Vandaag: Eurocommissaris Jourová in Amsterdam en EP-commissie-COVI in Ethiopië.

Thursday, February 23 2023, 8:15

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Vera Jourová
Bron: European Commission

Jourová brengt bezoek aan Amsterdam

Eurocommissaris voor Waarden i en Transparantie, Vĕra Jourová i, brengt vandaag een bezoekje aan onze mooie hoofdstad. Jourová is niet de enige Eurocommissaris die deze week een bezoekje brengt aan ons kikkerlandje. Eerder deze week bracht Eurocommissaris voor Cohesiebeleid, Elisa Ferreira i, een bezoek aan het noordelijke Groningen. Voor Jourová staan er geen Groningse eierballen op de planning: zij zal eerst in gesprek gaan met de Amsterdamse burgemeester, Femke Halsema i, en de staatssecretaris voor Cultuur en Media, Gunay Uslu i. Vervolgens staat er een gesprek met onafhankelijke Russische journalisten op de planning. De laatste afspraak op de agenda van Jourová is een bezoek aan het hoofdkantoor van Netflix Europa, Midden-Oosten en Afrika. Opvallend is dat veel van de afspraken te maken hebben met media. Zal ze haar bezoekje afsluiten met een boottochtje over de Amsterdamse grachten?


 
injectiespuit

EP-commissie-COVI in Ethiopië

In Europa hebben vele al 1, 2, 3 of wellicht 4 prikken van het vaccin mogen ontvangen. Maar dat is niet overal in de wereld het geval. Een delegatie van de speciale EP-commissie voor de COVID-19-pandemie (COVI i) is vandaag en morgen in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Hier spreken de leden van de commissie met vertegenwoordigers van de Afrikaanse Unie, de WHO i, het Afrikaanse Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie en tot slot het Rode Kruis.

Van maandag tot en met woensdag was de delegatie al in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Kaapstad. Daar spraken zij met onder andere de Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid. Ook spraken ze met parlementsleden die zich bezighouden met gezondheid, handel en internationale betrekkingen. Tot slot heeft de delegatie een bezoek gebracht aan het farmaceutischebedrijf Biovac. Biovac produceert vaccins voor de Afrikaanse markt.


En verder...

... is Eurocommissaris Ylva Johansson i (Binnenlandse Zaken i) in Athene waar ze deelneemt aan de Europese Conferentie voor Grensbeheer. Er zal hier gesproken worden over migratie.

... is het 30 jaar geleden dat de Eerste Kamer de wetgeving voor het verdrag van Schengen i aanvaarde.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

23 februari

Europese Commissie i

Jourová in Amsterdam i

23 - 24 februari

Europees Parlement i

EP-commissie-COVI in Ethiopië

23 februari

Europese Commissie i

Johansson in Athene i

23 februari

Eerste Kamer i

30 jaar Schengen