Europa Vandaag: Macron en Rutte in gesprek over migratie en daarna aan de dis

Monday, January 30 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

Rutte en Macron aan de gado gado

 
Olaf Scholz, Mark Rutte en Emmanuel Macron
Bron: The Council of the European Union

Premier Mark Rutte i ontvangt vandaag de Franse president Emmanuel Macron i in Den Haag. Het gesprek tussen de Europese leiders zal onder meer gaan over Oekraïne en migratie, in aanloop naar de extra ingelaste Europese top van 9 en 10 februari.

Het kabinet probeert er op EU-niveau voor te zorgen dat er minder migranten naar Nederland komen. In voorbereiding op deze - op initiatief van Nederland belegde - top heeft het kabinet hier een notitie over opgesteld en verspreid onder de andere lidstaten. Europa zou de asielinstroom moeten beperken door meer geld uit te trekken voor grenscontroles. De asielprocedure zou moeten worden behandeld aan de Europese buitengrens, zodat vluchtelingen en migranten zonder kans op een verblijfsvergunning sneller worden gescheiden, aldus de notitie van het kabinet. Met deze notitie wil het kabinet bijdragen aan snelle vooruitgang met het migratie- en asielpact, het grote migratieplan van de Europese Commissie.

Dit thema migratie zal dus zeker aan bod komen bij de ontmoeting van de twee leiders op het Binnenhof. Naar verluidt gaan de twee naderhand een hapje Indonesisch eten. Zou de favoriete keuken van Rutte ook in de smaak vallen bij Macron?


Een volle landbouwagenda: van voedselzekerheid tot de etikettering van honing

 
tractor op akker
Bron: The Council of the European Union

De ministers van Landbouw en Visserij komen vandaag samen met Eurocommissaris Janusz Wojciechowski i voor het eerst bijeen in Brussel in 2023. Zoals gebruikelijk bij ook de andere formaties van de Raad van Ministers wordt gestart met een presentatie van het Zweeds voorzitterschap i. Zij zullen het werkprogramma voor het komende semester op het gebied van landbouw en visserij presenteren.

Ook zullen de ministers het hebben over de EU-respons op de wereldwijde voedselcrisis, die sterk verergerd is sinds de Russische invasie in Oekraïne. Het is voor de EU een belangrijke prioriteit om Oekraïne te helpen met de export van tarwe en mais, gezien Oekraïne wereldwijd een belangrijke producent hiervoor is. Het belooft een lange vergadering te worden, want vervolgens hebben de ministers nog een hoop andere kleine punten op de agenda staan, uiteenlopend van de herziening van de wetgeving op het van vervoer van dieren tot de etikettering van honing.


En verder...

Frans Timmermans i rondt zijn bezoek aan Latijns-Amerika in het kader van de voorbereidingen voor de COP-28 af. Vandaag is zijn de laatste dag in Mexico en heeft hij ontmoetingen met verschillende stakeholders.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

30 januari

Premier Mark Rutte

Bezoek van Emmanuel Macron

30 januari

 

Raad van de Europese Unie

Raad Landbouw en Visserij i

30 januari

Europese Commissie

Frans Timmermans in Mexico i