Europa Vandaag: Een warm onthaal voor ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie

Wednesday, January 25 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Raad Justitie en Binnenlandse Zaken
Bron: The Council of the European Union

Warm onthaal voor ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie

Vandaag begint de Informele Raad Justitie en Binnenlandse Zaken i die tot het einde van de week zal duren. Geheel conform de organisatorische verantwoordelijkheden van het voorzitterschap, vindt de Raad i in Stockholm plaats.

Bovenaan op de agenda staat het migratiebeleid van de Europese Unie i, de bestrijding van georganiseerde misdaad en de Russische agressie in Oekraïne. Donderdag is gewijd aan Binnenlandse Zaken en vrijdag staat in teken van Justitie.

En wat hebben de ministers dan vandaag te doen? Wie een aandachtige blik werpt op het programma ontdekt dat 25 januari volledig gereserveerd is voor de aankomst van de ministers en hun delegaties. Hen wacht een warm welkom dankzij het geplande dinerbuffet. Zouden de Zweedse ministers Strömmer en Malmer Stenergard gehaktballetjes met bessensaus serveren?


 
Frans Timmermans
Bron: European Commission

Timmermans in Colombia

Zolang de Informele Raad i duurt is Eurocommissaris en vicevoorzitter i van de Commissie, Frans Timmermans i, op bezoek in Colombia. Deze week bezoekt hij meerdere landen op het continent van Latijns-Amerika om met nationale autoriteiten en belangenorganisaties te spreken over het klimaat.

En hoewel we ons de COP27 kunnen heugen als de dag van gisteren, is Timmermans al in de weer met de VN-klimaatconferentie van eind 2023 in de Verenigde Arabische Emiraten.

Met de regering van Colombia bespreekt hij de voorbereidingen voor de COP28. Afgelopen december pleitte Colombia voornamelijk voor het behoud en de bescherming van het Amazonegebied. Een krappe week geleden werd bekend gemaakt dat de COP28 in teken zal staan van duurzame 'koeling' van de aarde, het tegengaan van ontbossing kan daar ongetwijfeld nog worden in gefietst.


En verder...

Vindt er vandaag in de Tweede Kamer een commissiedebat plaats ter voorbereiding van de Landbouw i- en Visserijraad van 30 januari.

Stemmen de EP-commissies i EMPL i (sociale zaken en werkgelegenheid) en FEMM i (vrouwenrechten) over een rapport over de gelijke betaling van mannen en vrouwen in de EU. Samira Rafaela i (D66 i) is rapporteur.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

25 januari

Raad van de EU

Informele Raad JBZ

25 januari

Europese Commissie i

Frans Timmermans in Colombia

25 januari

Tweede Kamer

Commissiedebat

25 januari

EP i-commissies EMPL en FEMM

Stemming