Premier Rutte spreekt Surinaams parlement toe

Tuesday, September 13 2022, 11:00

DEN HAAG (PDC i) - Premier Rutte i spreekt vandaag, op de tweede dag van zijn bezoek aan Suriname, het parlement toe. Nadat Rutte eerder dit jaar de eerste Nederlandse premier werd die een buitenlands nationaal parlement toesprak, dat was het Oekraïnse Parlement, is hij nu ook de eerste Nederlandse premier die het Surinaamse Parlement toespreekt.

Op dinsdagochtend 13 september (lokale tijd) bezoekt de premier De Nationale Assemblée waar hij een toespraak geeft voor de Surinaamse parlementsleden. Eerder gaf de minister-president al toespraken aan het Vlaamse en Europees Parlement.

Het tweedaagse bezoek van Rutte en minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking i staat in het teken van het versterken en verbreden van de relatie tussen Nederland en Suriname. Het is voor het eerst in veertien jaar dat een Nederlandse premier voet op Surinaamse bodem zet, nadat Jan-Peter Balkenende i het land bezocht in 2008. Tussen 2010 en 2020 was de relatie tussen Nederland en Suriname bekoeld vanwege het presidentschap van Desi Bouterse, verdachte in het 8-decemberproces.

Het bezoek bevestigt ook de bijzondere historische relatie tussen beide landen, die wordt gekarakteriseerd door het koloniale verleden en de onafhankelijkheid van Suriname sinds 1975.

Bron: Rijksoverheid, WNL