Kamervoorzitter vraagt aandacht voor omgangs­vormen in het parlement

Friday, February 11 2022, 16:11

DEN HAAG (PDC i) - Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp i stuurde vandaag een notitie naar de Tweede Kamer waarin zij ingaat op het gedrag en de omgangsvorming tijdens debatten in het parlement. Hierin geeft zij meer duiding aan een aantal specifieke voorschriften uit het Reglement van Orde i (RvO), vooral over de bevoegdheden van de Kamervoorzitter en de waardigheid van het parlement. Aanleiding van de notitie is het grote aantal tumultueus verlopen debatten uit de afgelopen weken.

De notitie moet de Kamerleden en de Voorzitter meer handvatten geven om een waardig debat te voeren en te leiden. Vooral de verruwing in het debat krijgt de aandacht: “De verruwing van het debat is er langzaam maar gestaag ingeslopen. Er lijkt nu een moment te zijn ontstaan om de geest weer in de fles te krijgen.” De voorzitter sluit af met de woorden: “Ik geef u als volksvertegenwoordiger graag veel ruimte, maar dring ook aan op het besef dat u een bijzondere verantwoordelijkheid draagt.”

De Tweede Kamer i debatteert aanstaande donderdag over de parlementaire omgangsvormen. Aanleiding voor dit debat is onder ander het rapport "Versterking functies Tweede Kamer - Meer dan de som der delen" van de Werkgroep Van der Staaij. Het debat vindt plaats op donderdag 17 februari vanaf 11:00 uur en is te volgen via de website van de Tweede Kamer.

Bron: Tweede Kamer