Alexander van Kessel: formatie doet denken aan die van 1963 en 1994

Thursday, August 19 2021, 14:20

DEN HAAG (PDC i) - De 'aanzet tot een opzet voor een mogelijk regeerakkoord' die Mark Rutte i (VVD) en Sigrid Kaag i (D66) eerder deze week voltooiden, moet de formatie uit het slop trekken. Zo'n document op basis van inhoud werd eerder gebruikt in de formaties van 1963 en 1994. Alexander van Kessel i, onderzoeker bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, sprak hierover bij NPO Radio 1. In beide gevallen gaven echter niet de inhoud, maar de politieke factoren de doorslag.

In 1963 was de KVP i veruit de grootste partij en de vraag was of ze over links zouden regeren met de PvdA i of over rechts met de VVD i. De partijtop van de KVP had bij voorbaat al een voorkeur voor de VVD, maar toch werden beide partijen uitgenodigd. Van Kessel: "Het idee was om ze allemaal uit te nodigen en dan te kijken wie er af zou vallen. De PvdA weigerde echter van tafel te gaan en moest uiteindelijk worden weggestuurd."

Namens de PvdA wachtte Wim Kok i in 1994 een vergelijkbare opdracht, maar volgens Van Kessel brachten politieke factoren zoals de posities van de betrokken partijen opnieuw de beslissing. Kan er gesteld worden dat de geschiedenis zich herhaalt? "De geschiedenis herhaalt zich nooit hetzelfde, maar er zijn wel parallellen te trekken", aldus Van Kessel.

Het gehele fragment is te beluisteren via NPO Radio 1.

Bron: NPO Radio 1