Woonplannen kabinet aangepast!

Source: H. (Henk) Nijboer i, L.F. (Lodewijk) Asscher i, published on Friday, November 6 2020.

Onlangs spraken we met Emma.

Zij is lerares op een basisschool en verdient een heel gemiddeld salaris.

Noodgedwongen woont ze samen met haar zusje, want een eigen huis is onbetaalbaar.

Hoe gezellig dat ook is: als mensen met een heel gewoon salaris geen betaalbaar huis meer kunnen vinden, gaat er iets grondig mis.

Geluid aan

Wij proberen het kabinet daar al langer van te doordringen. Een bed onder een trap voor 650 euro per maand is voor veel mensen misschien herkenbaar, maar het is niet normaal. Er is iets scheefgegroeid: wonen is geen markt, en een huis is niet bedoeld om mee te speculeren maar om in te wonen. Na veel duw en trekwerk draait het kabinet nu bij. Er komen een paar fundamentele wijzigingen in de plannen.

→ Huurstijgingen worden begrensd. Een huis moet een plek zijn waar je thuis bent, geen financiële zorg waar je ‘s nachts van wakker ligt. We horen nu verhalen over huurstijgingen van 6% of zelfs 10%. Het kabinet neemt onze initiatiefwet om de huurstijging te maximeren op 1% nu over. Dat scheelt vele huurders honderden euro’s per jaar.

→ De 'singlestraf' gaat van tafel. Het kabinet wilde dat alleenstaanden minder snel in aanmerking kwamen voor een betaalbare huurwoning. Dat gaat niet meer door. De inkomensgrenzen voor singles om in een sociale huurwoningen te wonen worden niet verlaagd van 39 duizend naar 36 duizend euro. Leraren, verpleegkundigen en politieagenten komen gewoon in aanmerking voor een betaalbare huurwoning in de stad waar ze werken.

→ Meer geld voor leefbare wijken.Er wordt bijna een half miljard euro geïnvesteerd in de leefbaarheid en verduurzaming van kwetsbare wijken en krimpgebieden via een Volkshuisvestingsfonds. De buurt waar je woont, is namelijk net zo belangrijk als je woning zelf. In 15 steden als Zaanstad, Arnhem en Den Haag wordt geïnvesteerd in wijken waar mensen deze hulp extra hard nodig is. Net als in krimpgebieden als Oost-Groningen, Parkstad en Zeeuws Vlaanderen.

Natuurlijk is dit nog lang geen oplossing voor alle problemen. Er moet nog veel meer gebeuren, zoals je ook kunt lezen in:

ons plan voor Volkshuisvesting

Dit is een fundamentele verbetering van de plannen van het kabinet die er eerder lagen. Daarom kan de PvdA, samen met GroenLinks, deze plannen steunen. Voor iemand als Emma betekent het dat haar huidige huisbaas de huur niet zomaar meer kan verhogen en dat ze nog steeds in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Het zijn stappen in de goede richting.