Tweede Kamer gaat weer meer vergaderen

Thursday, May 14 2020, 10:36

DEN HAAG (PDC i) - Door het vooruitzicht op versoepeling van de coronamaatregelen zal de Tweede Kamer vanaf volgende week weer vaker vergaderen, zo schrijft Kamervoorzitter Khadija Arib i in een brief aan de Kamerleden. Wel zullen er een aantal aanpassingen worden gemaakt.

Het vragenuurtje op dinsdagmiddag keert weer terug. Hierop volgen aansluitend de stemmingen. Mocht de Kamer toch hoofdelijk willen stemmen dan geldt daar een aangepaste regeling voor. Dit zal namelijk op een later tijdstip plaatsvinden in drie groepen van vijftig Kamerleden. Deze zullen dan om de beurt de plenaire zaal betreden om hun stem uit te brengen, waarbij tussendoor de zaal zal worden schoongemaakt.

De Kamervoorzitter roept Kamerleden wel op om terughoudend te zijn met het aanvragen van een debat. Het uitgangspunt blijft dat de prioriteit ligt bij debatten die betrekking hebben op de coronacrisis, op spoedwetgeving, op wetsvoorstellen met juridische of financiële implicaties en op urgente politieke kwesties.

Verder wordt voor grotere fracties die willen vergaderen een vervangende ruimte gezocht, om zo met anderhalve meter afstand bijeen te kunnen komen. De kelder van de Ridderzaal, waar de Eerste Kamer nu tijdelijk vergadert, wordt hier al voor beschikbaar gemaakt.

Bron: Tweede Kamer