Tweede Kamer werkt door, ondanks coronamaatregelen: geen hoofdelijke stemmingen

Thursday, March 12 2020, 17:27

DEN HAAG (PDC i) - Tweede Kamervoorzitter Arib roept leden op om de komende weken geen hoofdelijke stemmingen i aan te vragen, omdat Kamerleden vanwege de maatregelen geen gebruik kunnen maken van hun grondwettelijk recht aanwezig te zijn bij die stemmingen. In plaats daarvan zal er alleen maar gestemd worden per fractie en mogen er per fractie maximaal twee leden aanwezig zijn in de plenaire zaal. Debatten gaan wel door, aangezien daarbij meestal niet alle Kamerleden aanwezig zijn.

De oproep van Arib is het gevolg van de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus, die op 12 maart zijn afgekondigd. Bijeenkomsten van meer dan honderd personen mogen niet meer doorgaan. Toch blijft de Tweede Kamer wel aan het werk, al zullen er niet meer dan honderd Kamerleden in de plenaire zaal aanwezig zijn, volgens de nieuwe afspraken.

De maatregelen van de Tweede Kamer zijn vooral een 'gentlemen's agreement', gebaseerd op een akkoord in het Presidium i. Formeel kan er alleen beraadslaagd en gestemd worden als minstens de helft van het aantal leden ter vergadering aanwezig is. Dat staat in artikel 67 van de Grondwet i. De Kamervoorzitter kan de hoofdelijke stemming niet verbieden, omdat dat een Grondrecht is uit artikel 67 lid 4 van de Grondwet.

Bron: NOS, ANP