Oud-CDA-minister Til Gardeniers overleden

Tuesday, October 22 2019, 18:24

DEN HAAG (PDC i) - Op 94-jarige leeftijd is Til Gardeniers overleden, Zij was minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk in het kabinet-Van Agt I i en minister van Volksgezondheid in de kabinetten-Van Agt II i en -Van Agt III i.

De als secretaresse en bedrijfsleider werkzame Gardeniers werd in 1971 Tweede Kamerlid voor de KVP. Samen met Hannie van Leeuwen i verdedigde zij in 1976 zonder succes een initiatiefvoorstel dat abortus alleen bij een uiterst noodgeval niet-strafbaar stelde.

Als minister kreeg zij te maken met de eerste aanzetten tot bezuinigingen in welzijn en volksgezondheid. Als verantwoordelijke voor de media verdedigde zij het publieke bestel en de positie van traditionele omroepverenigingen.

Na haar ministerschap stapte zij spoedig over naar de Raad van State i, waarvan zij twaalf jaar deel uitmaakte. In 1994 leidde zij een partijcommissie die de grote verkiezingsnederlaag analyseerde. Til Gardeniers had tot op hoge leeftijd vele functies in het maatschappelijk leven.

Bron: NOS en biografisch archief PDC