D66: 'Veranker EU-lidmaatschap in de grondwet'

Thursday, May 9 2019, 14:10

DEN HAAG (PDC) - Donderdag hebben D66 Tweede Kamerleden Jetten1 en Verhoeven2 een wetsvoorstel ingediend om het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie3 in onze Grondwet vast te leggen. Als extra waarborg willen zij ook de procedure rondom het eventueel beëindigen expliciet in de Grondwet vastleggen.

De moeizame Brexit4-onderhandelingen en de gevolgen hiervan voor het Verenigd Koninkrijk zijn een aanleiding van dit wetsvoorstel. Door het lidmaatschap vast te leggen in de Grondwet is een Nexit alleen mogelijk na een grondwetswijzing. Ook wordt in het voorstel benadrukt welk belang de EU3 heeft voor de Nederlandse rechtsorde.

De discussie rondom het vastleggen van het EU-lidmaatschap in de Grondwet is volgens de initiatiefnemers niet nieuw. Eerdere initiatieven konden echter op onvoldoende steun rekenen. In zeventien andere EU-landen is het lidmaatschap wél opgenomen in de Grondwet.

Read more ...

  • Artikel 90: Internationale rechtsorde
  • 35202 (R2126) - Initiatiefvoorstel opnemen in de Grondwet van bepalingen inzake lidmaatschap van de Europese Unie (1e lezing)
  • Nederland en Europa: achtergrond bij de betrekkingen
  • De Nederlandse Grondwet

  • 1. 
    Rob Jetten (1987) is sinds 23 november 2023 voorzitter van de D66-fractie in de Tweede Kamer, wat hij al tweemaal eerder was vanaf 2018. Hij is sinds 23 maart 2017 Tweede Kamerlid, met uitzondering van de periode dat hij minister voor Klimaat en Energie was in het kabinet-Rutte IV van 10 januari 2022 tot 2 juli 2024. Eerder was de heer Jetten gemeenteraadslid (fractievoorzitter) in Nijmegen en voorzitter van de Jonge Democraten. Hij werkte bij ProRail als regiomanager bouwmanagement in Noord-Oost Nederland. Bij de verkiezingen van 2023 en 2025 was hij lijsttrekker.
     
  • 2. 
    Bijna elf jaar een vooraanstaand en goed aangeschreven Tweede Kamerlid van D66, met grote belangstelling voor digitalisering en cyberveiligheid. Was twee jaar vicefractievoorzitter en tevens enkele keren campagneleider. Voor hij Kamerlid werd directeur van de regio Amsterdam van MKB Nederland. Hield zich in de Kamer dan ook enige tijd bezig met economische onderwerpen, zoals marktordening en mededinging. Later waren zaken waarover hij sprak onder meer mediabeleid, luchtvaart, auteursrecht, Europese zaken, inlichtingendiensten en digitalisering. Als ondervoorzitter van een Kamercommissie over de digitale toekomst zette hij ICT nadrukkelijk op de kaart. Was verder voorzitter van de onderzoekscommissie huurprijzen. Zorgde voor wetgeving om de bijzondere strafbepalingen over majesteitsschennis te schrappen en over verdere zondagsopenstelling van winkels.
     
  • 3. 
    De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
     
  • 4. 
    Het Verenigd Koninkrijk verliet op 31 januari 2020 de Europese Unie. Het is daarmee het eerste land ooit dat uit de Europese Unie stapte. Het vertrek van de Britten ('brexit') was de uitkomst van een referendum over het lidmaatschap van de EU in het Verenigd Koninkrijk in 2016. Nadien volgden lange onderhandelingen over de scheidingsvoorwaarden en de overgangsperiode na de brexit, die op 31 december 2020 afliep. Eind december 2020 bereikten de onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk een handels- en samenwerkingsovereenkomst. Die overeenkomst regelt vanaf 1 januari 2021 de relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.