'State of the Union' 2018 van Commissievoorzitter Juncker

Source: Europa Nu.
Commissievoorzitter Juncker tijdens de State of the Union in 2017
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

Toenmalig Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker1 sprak op woensdag 12 september in het Europees Parlement2 zijn laatste State of the Union uit. In de State of the Union geeft de Commissievoorzitter3 aan hoe het er voor staat in de Europese Unie en welke beleidsplannen de Commissie wil gaan indienen in het komende jaar.

Juncker hamerde op een sterkere, meer gezamenlijk optredende Unie. De nieuwe verhoudingen in de wereldpolitiek dwongen Europa om meer voor zichzelf op te komen. De economische macht van de Unie was de basis waarvan uit de EU een leidende positie kon en moest afdwingen, aldus Juncker.

Contents

  1. Kijk de State of the European Union terug
  2. Punten in de toespraak
  3. Commissievoorstellen nav de State of the Union
  4. Wat is de State of the European Union?
  5. Meer informatie

1.

Kijk de State of the European Union terug

2.

Punten in de toespraak

Buitenlands beleid

Met de positie van Europa in de wereld als overkoepelend thema besprak Juncker verschillende onderwerpen. Een opmerkelijk voorstel was het vervangen van het vetorecht door het stemmen met gekwalificeerde meerderheid als het gaat om buitenlands beleid. Daarnaast wilde Juncker een intensievere samenwerking op het gebied van defensie. De uitbreiding van de Unie met de landen van de westelijke Balkan was volgens Juncker van groot strategisch belang.

Migratie & grensbewaking

Om de migratiecrisis aan te pakken was het volgens de Commissievoorzitter nodig om zowel het Europees agentschap voor grensbewaking4 (Frontex) als het Europees ondersteuningsbureau voor asielzaken5 (EASO) flink uit te breiden. Hij vond dat lidstaten zich te weinig solidair toonden en wilde dat grenzen die gesloten waren weer open werden gesteld. Ook moesten er duidelijke Europese regels komen voor het terugsturen van afgewezen asielzoekers. Verder deed Juncker een aantal voorstellen in het kader van het bestrijden van terrorisme. Zo wilde de Commissie onder andere dat extremistische content binnen een uur van het web werd gehaald.

Economie en munt

Op economisch gebied zag Juncker graag dat de euro voor een deel de dollar verving als munteenheid in het internationale handelsverkeer. Hiervoor moest de onderlinge economische afstemming van de lidstaten geloofwaardig zijn. Er werden voorstellen gedaan voor de versterking van de monetaire unie. Ook kwam de Commissie met voorstellen die een sterker kader moesten scheppen voor investeringen buiten de EU. Hieronder viel ook het voorstel voor een vernieuwde Europees-Afrikaanse alliantie, met als doel het creëren van banen en duurzame ontwikkeling.

Overige onderwerpen

Juncker stipte een reeks aan andere onderwerpen kort aan waar de EU ook mee aan de slag moest gaan. De sociale dimensie van de Europese samenwerking verdiepen was daarbij de meest belangrijke. Juncker zag ook een grotere rol voor de EU weggelegd bij het bestrijden van rampen. Bij twee belangrijke dossiers, de ruzies met Polen en Hongarije over de waarden van de EU en het Brexit-dossier, benadrukte Juncker dat de EU een Unie is waar regels en afspraken voorop staan.

De rode lijn door de toespraak van Juncker was de noodzaak voor eenheid onder de Europese lidstaten. Hij uitte herhaaldelijk kritiek op diezelfde lidstaten omdat ze meer moesten doen om gedane voorstellen te behandelen en gemaakte beloften na te komen. Volgens de Commissievoorzitter kon en moest de EU een soevereine speler worden die in staat zou zijn om de ontwikkelingen in de wereld vergaand te beïnvloeden.

3.

Commissievoorstellen nav de State of the Union

Commissievoorzitter Juncker kondigde in de State of the Union al meteen aan met een aantal wetsvoorstellen te zullen komen. Daags na zijn toespraak werden de volgende voorstellen naar de Raad en het Europees Parlement gestuurd:

  • een richtlijn voor het beëindigen van de halfjaarlijkse overstap van zomer- naar wintertijd
  • een mededeling over het versterken van de aanpak tegen het witwassen van geld door de financiële sector
  • een mededeling over een kader voor het doen van investeringen buiten de EU
  • een mededeling over het intensiveren van de relatie met Afrika
  • een mededeling over het stroomlijnen van de besluitvorming op het buitenlands- en veiligheidsbeleid

De Commissie deed ook een aantal aanbevelingen voor de Europese regeringsleiders die in het verlengde lagen van de State of the Union:

  • het waarborgen van eerlijke en veilige verkiezingen
  • het tegengaan van online content die terrorisme verheerlijkt
  • het uitbreiden van bevoegdheden van het Europese OM naar het terrein van terrorisme
  • het versterken van de Europese grens- en kustwacht
  • het stroomlijnen van de legale migratie naar Europa

4.

Wat is de State of the European Union?

De 'State of the Union' (SOTEU) is de jaarlijkse toespraak van de voorzitter van de Europese Commissie3 waarin de balans wordt opgemaakt over hoe de Europese Unie ervoor staat. Ook worden de belangrijkste plannen van de Commissie6 voor het komende jaar uiteen gezet.

  • more information

5.

Meer informatie

  • State of the Union 20177
  • Commissie-Juncker (2014-2019)8
  •  

  • 1. 
    Jean-Claude Juncker (1945) is the president of the European Commission. Juncker is a member of the Luxembourg party Christian Social People's Party (CVP), which is aligned with the European People's Party. Juncker server as prime minister of Luxembourg for nearly twenty years.
     
  • 2. 
    The European Parliament is the EU's law-making body. It is directly elected by EU voters every 5 years.
    What does the Parliament do?
    The Parliament has 3 main roles:
    Legislative
     
  • 3. 
    Deze functie wordt sinds 1 december 2019 vervuld door de Duitse Ursula von der Leyen. Zij is de opvolger van de Luxemburger Jean-Claude Juncker.
     
  • 4. 
    The European Agency for the Management of Operational Cooperation at the External Borders of the Member States of the European Union (FRONTEX)
    - coordinates operational cooperation between Member States in the field of management of external borders; assists Member States in the training of national border guards, including the establishment of common training standards;
    - carries out risk analyses; follows up the development of research relevant for the control and surveillance of external borders; assists Member States in circumstances requiring increased technical and operational assistance at external borders;
    - provides Member States with the necessary support in organising joint return operations. FRONTEX was established in 2005.
     
  • 5. 
    The European Union Agency for Asylum (EUAA) is an agency of the European Union that plays a key role in the development and practical application of the Common European Asylum System. It was established with the aim of enhancing cooperation between Member States om asylum policy, as well as directly supporting them in day-to-day asylum affairs through training, guidelines and, in emergencies, teams of experts. The agency also gathers information on asylum affairs in the Member States and in third countries.
     
  • 6. 
    The European Commission is the executive body of the EU and runs its day-to-day business. It is made up of the College of Commissioners, 27 European Commissioners, one for each member state, who are each responsible for one or several policy areas. In addition, the 'Commission' also refers to the entire administrative body that supports the Commissioners, consisting of the Directorates-General and the Services.
     
  • 7. 
    Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gaf woensdag 13 september 2017 zijn jaarlijkse 'State of the Union' toespraak in het Europees Parlement.
     
  • 8. 
    Deze Europese Commissie was in functie van 1 november 2014 tot 1 december 2019 en volgde de Commissie-Barroso II op. Voorzitter was de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker. De Nederlandse Frans Timmermans was één van de vicevoorzitters en was belast met betere regelgeving, relaties met de Europese instellingen, rechtsregels, fundamentele rechten en duurzame ontwikkeling.